Hlavní obsah

Vítkovice loni skončily ve ztrátě čtyři a půl miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Vítkovice a.s. měla loni ztrátu po zdanění ve výši 4,55 miliardy korun. Výsledek hospodaření schválili v úterý akcionáři na valné hromadě společnosti. Firma chce ztrátu hradit částečně snížením základního kapitálu z 3,98 miliardy na 132,8 miliónu korun. Hodnota všech akcií klesne z 300 na 10 korun.

Foto: Vítkovice

Vítkovice Envi vyrábějí nádrže pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování.

Článek

Hospodářský výsledek Vítkovic loni významně ovlivnily mimořádné účetní operace. „Velký vliv měla především tvorba opravných položek k finančním investicím ve výši přes tři miliardy korun. Tyto opravné položky se tvořily u společností určených k prodeji nebo společností v potížích, resp. v reorganizaci,” uvedla mluvčí Eva Kijonková. Firma chce ztrátu hradit částečně z účtu nerozděleného zisku minulých let a zčásti také snížením základního kapitálu.

Akcionáři také projednali konsolidovanou účetní závěrku ještě za rok 2016, kde tržby tehdejší skupiny Vítkovice dosáhly hodnoty 8,4 miliardy korun a ztráta činila 5,5 miliardy korun.

V tomto období společnost Vítkovice sčítala ztráty zejména kvůli vlivu společnosti Vítkovice Power Engineering, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Envi. První ze jmenovaných společností skončila v konkurzu, další dvě úspěšně prošly reorganizací a změnily vlastníky. Vítkovice Gearworks vlastní společnosti Optifin Invest a Farvis. Firmu Vítkovice Envi dokázala zachránit mateřská společnost Vítkovice. Ta ale svůj většinový podíl letos také již prodala, a to společnosti Fartem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám