Hlavní obsah

Vitásková odvolala místopředsedu ERÚ, který podepsal spornou podporu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková v pondělí odvolala z funkce místopředsedu úřadu pro oblast regulace Jana Nehodu. ERÚ o tom informoval v tiskové zprávě s tím, že oba se zároveň dohodli na ukončení jeho pracovního poměru dohodou. Právě Nehoda vypsal na konci prosince v nepřítomnosti Vitáskové podporu obnovitelným zdrojům energie pro letošní rok. Jde až o 42 miliard korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

„Podepsalo se to v době, kdy jsem byla na dovolené. Nevím, do jaké míry měl pan Nehoda nové podklady, že cenové rozhodnutí podepsal. Bude k tomu zasedat mimořádná porada vedení, kde tyto podklady budu chtít vidět. Protože 19. listopadu porada vedení jasně rozhodla, že se podpora vypisovat nebude,” řekla minulý týden serveru Ihned.cz Vitásková. Dodala, že nevěděla o tom, že podporu plánuje Nehoda podepsat.

Vitásková nechtěla podporu vypsat kvůli tomu, že dosud nemá potřebné schválení z Bruselu. Dostala se proto do sporu s premiérem Bohuslavem Sobotkou i ministrem průmyslu Janem Mládkem.

Spor o služební zákon

Vitásková má v čele úřadu mandát do půlky roku 2017, kdy má ERÚ řídit nově vzniklá rada. Kvůli nejasnostem v legislativě ale panují spory o tom, zda se na předsedkyni úřadu vztahuje služební zákon. To tvrdí například ministerstvo vnitra.

Kvůli svému trestnímu stíhání by Vitásková fakticky nemohla funkci vykonávat. Argumentuje, že pod služební zákon nespadá, protože byla jmenována podle energetického zákona.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden uvedl, že o osudu Vitáskové vláda rozhodovat nebude, protože jí to nepřísluší, a je pouze nutné sladit legislativu. Cílovým stavem podle něj má být samostatné postavení ERÚ.

„Cílový stav je takový, že by ERÚ podobně jako některé další nezávislé státní úřady neměly být podřízeny zákonu o státní službě. To je cílový stav, o který vláda usiluje," uvedl tehdy Sobotka.

Obvinění odmítá

Vitásková čelí obžalobě a obvinění. V prvním případě je spolu s dalšími devíti lidmi obžalována v případu zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren v Chomutově, které údajně dostaly od ERÚ povolení k provozu za sporných okolností.

Případem se zabývá brněnský krajský soud. Loni v prosinci Vitásková u soudu popřela, že má s údajnými podvody cokoliv společného.

V pátek pak policie navrhla obžalovat Vitáskovou z porušení povinnosti při správě majetku a zneužití pravomoci. Důvodem je jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké do funkce místopředsedkyně úřadu v roce 2014 v rozporu s energetickým zákonem. [celá zpráva]

Podle policie vznikla vyplácením platu Vesecké škoda přes milión korun. Vesecká už ve funkci není. Také toto obvinění Vitásková odmítla. Uvedla, že věc považuje za účelovou a nesmyslnou.

Reklama

Související články

ERÚ vypsal podporu pro obnovitelné zdroje

Energetický regulační úřad (ERÚ) v úterý vypsal podporu pro podporované a obnovitelné zdroje energie na příští rok. Má jít až o 42 miliard korun.

Výběr článků

Načítám