Hlavní obsah

Virus sebral koruně vítr z plachet. Euro už je za 25,30

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna k euru od začátku týdne oslabila o zhruba 30 haléřů, oproti rekordu z poloviny února je slabší dokonce o padesátník. Ztratila i vůči americkému dolaru. Regionální měny jsou citlivější na obavy investorů z šíření koronaviru, které od začátku týdne zasáhly také akciové trhy.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Čeští turisté na lyžařské dovolené v Itálii nyní vedle možných obav z nákazy, která se šíří hlavně na severu země, pocítí třeba při placení kartou také o něco větší útratu při přepočtu z eur do korun. Zatímco 12. února byl kurz eura 24,80 koruny, nyní je kolem 25,30.

„Koruna v posledních dnech výrazně oslabila a odevzdala téměř veškeré letošní zisky. K oslabení koruny jednoznačně přispívá současná nejistota kolem eskalace (šíření) koronaviru v Evropě,” řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Na nejistotu výrazněji doplácely regionální měny, vedle koruny třeba polský zlotý či maďarský forint. Nehraje přitom roli, že právě v těchto zemích zatím nákaza nebyla potvrzená.

Stát má potravinové rezervy na pouhý jeden den

Domácí

„Epidemie sice vypukla nejvíc v Itálii, ale je bláhové se domnívat, že se vyhne Německu, Francii či ČR, ačkoliv snad v menším měřítku. Eskalace epidemie dost výrazně zvyšuje šance na významnější zpomalení evropské i české ekonomiky a případně i recesi v Německu. A to pro korunu ani pro českou ekonomiku rozhodně nejsou dobře zprávy,” dodal Novák.

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že koruna je zatím v tomto týdnu nejhůře se vyvíjející měnou v regionu, oslabuje rychleji než polský zlotý či maďarský forint.

„Důvodem je zejména to, že od počátku roku rychle posilovala, zájem o ni byl v regionálním kontextu největší, podpořený zvýšením úrokových sazeb centrální banky na zasedání počátkem února. V současné situaci, kdy se sentiment otočil, tak koruna investory o to rychleji ztrácí,” řekl.

Slabší i k dolaru

Kurz koruny k dolaru v posledních dnech kolísá, oproti polovině února je ale znát zřetelné oslabení podobně jako vůči evropské měně. Z 22,80 koruny za dolar kurz poskočil na 23,30.

Evropské akcie padají už čtvrtý den v řadě

Ekonomika

Analytici oslovení Novinkami již před pár týdny odhadovali, že posílení koruny k euru pod hranici 25 korun je jen dočasné. Málokdo ale čekal tak rychlý obrat.

„Otázkou je, může koruna dále oslabit? Samozřejmě může, dokud bude riziko dalšího šíření koronaviru včetně jeho možných ekonomických dopadů – především v Evropě – živé. A to je bohužel věc silně nepredikovatelná i přes všechna preventivní opatření,” řekl Novinkám analytik Roklen Jan Berka.

Padají i burzy

Panika na trzích je patrná od počátku tohoto týdne, kdy denní přírůstek nakažených koronavirem mimo území pevninské Číny překonal nárůst v samotné Číně. Epidemie tedy začíná mít globálnější charakter. Obavy dopadají na měny i akciové trhy.

„Vir v Itálii, členovi EU, tedy zóny s volným pohybem osob, vyvolává obavy, že případné omezení v pohybu osob, a tedy i zboží bude mít zásadní negativní dopad na produkci a výrobu, neboť dojde k přerušení výrobního řetězce. Dramaticky tak padají všechny akciové trhy, investoři preferují bezpečná aktiva – kvalitní státní dluhopisy, zlato či japonský jen,” doplnil Vejmělek z KB.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSA pozastavily přímou linku do Koreje

České aerolinie (ČSA) ve čtvrtek kvůli šíření koronaviru pozastavily přímé letecké spojení mezi Prahou a jihokorejskou metropolí Soulem. Informovala o tom...

Výběr článků

Načítám