Hlavní obsah

VIDEO: Starbucks otvírá v Česku první kavárnu

– PRAHA
Novinky, Tomáš Holý

Pití kávy a svět kaváren se v tuzemsku stále více rozmáhá. I to je jedním z důvodů příchodu světoznámého kavárenského řetězce Starbucks. Ten v pátek otevřel v Praze na Malostranském náměstí svoji první pobočku. Přestože to experti na kávu vítají, konkurence se nového hráče vůbec neobává.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Otevření první pobočky Starbucks Coffee v ČR

Článek

Kavárna, která se zákazníkům zpřístupní již příští týden v úterý, předznamenává vstup společnosti na trh střední Evropy. Společnost již oznámila, že další restaurační zařízení otevře v následujících týdnech v pražském nákupním centrum Palladium.

„Další kavárny se chystáme otevřít v Polsku a Maďarsku,“ uvedl Cliff Burrows, prezident společnosti pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Konkurence se vůbec neobává

„Pozdní vstup Starbucksu na trh předurčuje jeho sekundární pozici,“ řekl Novinkám Nikos Balamotis z Coffee Heaven. Firma provozuje již 15 kaváren v Praze a tři v Brně.

Podle Balamotise nejsou důvody k jakémukoliv zneklidnění, protože Starbucks prý už ztratil půvab a lesk, který ho proslavil. „Problém, který dnes nejvyšší představitelé firmy přiznávají je, že se snaží najít cesty, jak zastavit mcdonaldizaci Starbucksu,“ dodal Balamotis.

:. Starbucks otevřel první kavárnu v Praze (autor: STREAM)

Amerického řetězce se neobává ani Petr Mrázek, šéf Illy Café, které má v tuzemsku na šest kaváren z toho jednu v Praze. „Naše káva je založena na italském konceptu espressa, zatím co oni si kafe přizpůsobili na americký způsob,“ komentoval pro Novinky Mrázek. Dodal však, že vstup konkurence na trh přinese alespoň zpestření.

Rostoucí konkurenci docení zejména fajnšmekři, kteří se mohou těšit na větší a širší nabídku černého nápoje. „Jsem rád, že společnost vstupuje na trh, protože tím se i zvyšuje kultura pití kávy,“ míní odborník na kávu Roberto Trevisan.

:. Kavárna se pro veřejnost otevře příští týden v úterý.foto: Právo/Petr Hloušek

Zájem o kávu se stále zvyšuje, což dokresluje i to, že je po ropě druhou nejvíce obchodovanou komoditou na světě.

Profil Starbucks:
Společnost vznikla roku 1971, když otevřela první kavárnu v Seattlu. Název je převzat z knihy Hermana Melvilla Moby Dick, kde Starbucks je jméno hlavního důstojníka velrybářské lodi.
V současnosti má firma na 1250 kaváren ve 24 zemích Evropy, na Středním východě a v Africe. Celkově má společnost na několik tisíc kaváren po celém světě, přičemž 70 procent jich je v USA. Za loňský rok měl Starbucks čisté tržby 9,4 miliardy dolarů. Meziročně jde o nárůst o 21 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám