Hlavní obsah

VIDEO: Norsko může Česku dodávat o milión metrů krychlových plynu více

• Aktualizováno

Česko bude od Norska dostávat denně navíc milión metrů krychlových plynu. V České televizi to řekl ředitel České plynárenské Eduard Pálka. Česko mělo původně větší dodávky dostávat od 15. ledna, Česká plynárenská ale v Londýně ve středu dohodla, že by dodávky mohly začít už dříve.

Článek

"Obrátili jsme se na Energetický regulační úřad (ERÚ), jestli je zájem o pomoc ze strany naší společnosti i vzhledem k tomu, že pokles tlaku plynu v potrubí se dotkne také našich klientů. Po dohodě s ERÚ jsme ihned vstoupili v jednání s naším norským partnerem StatoilHydro, který situaci vyhodnotil velice seriózně a přislíbil kvótu jeden milion metrů krychlových denně navíc nad ostatní dodávky, které do ČR dodává," řekl Pálka s tím, že Česká plynárenská tuto nabídku předala společnosti RWE.

Podle něj bude potřeba dodávky navíc dostat do konceptu v době, kdy se toky plynu přesměrovávají v celém kontinentu. Už druhý den je plynové potrubí, které dodává ruský plyn přes Ukrajinu, prázdné.

Denní spotřeba plynu je v Česku v průměru 50 miliónů metrů krychlových, většina dodávek proudí přes Ukrajinu. Z Norska nyní země dostává denně asi osm miliónů metrů krychlových. Toto číslo by se mělo zvýšit na devět.

Norská energetická společnost už dříve sdělila, že bude všechny své přebytky prodávat Evropě, řekla ale, že nemůže výpadky dodávek plně nahradit.

Česko začalo plyn z Norska odebírat v roce 1997. Předcházela tomu dlouhá jednání, která se zpočátku pro Českou republiku nevyvíjela slibně. Zástupci norských společností byli tradičně velmi obezřetní, co se týče jakékoli spolupráce se státy z bývalého komunistického bloku. Českému velvyslanci v Norsku Tomáši Pštrosovi se tehdy podařilo intervenovat u norské vlády a kontrakt domluvit.

ČR se stala první postkomunistickou zemí, jež využívá pětinu své spotřeby plynu právě z norských vrtů.

Německá kancléřka Angela Merkelová k plynové krizi oznámila, že již telefonovala ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové a jejímu ruskému protějšku Vladimiru Putinovi a shodli se na tom, že směr debaty by mohla udat jejich ochota zřídit nad dodávkami plynu do Evropy mezinárodní dohled.

Rusko a Ukrajina se sešly k jednání

Ukrajinský podnik Naftogaz se v noci na čtvrtek sešel se zástupci Gazpromu, aby o nastálé situaci jednali. Gazrpom přestal plyn dodávat kvůli tomu, že si podle něj Ukrajina odebírala plyn určený jiným zemím. S Ukrajinou je Rusko ve sporu kvůli cenám plynu.

"Dnes v noci se v Moskvě uskutečnily rozhovory Alexeje Millera a Oleha Dubyny, na kterých posuzovali východiska ze vzniklé krizové situace," uvedl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Jednání však nebylo úspěšné.

Společnost Naftogaz dodala, že plánované třístranné rozhovory s Gazpromem a Evropskou unií v Bruselu byly zrušeny. Zástupci Ruska i Ukrajiny jsou ale v Bruselu přítomni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám