Hlavní obsah

VIDEO: Mrazy mohou ohrozit letadla, na Ruzyni krotí zimu postřikem

Novinky, toh
PRAHA

Mrazy a sníh nedělají neplechu jen na silnicích, problémy přidělávají i leteckým společnostem. Námraza se sněhem může výrazně ovlivnit letecké vlastnosti letounů. Na letištích včetně pražské Ruzyně se na nepřízeň počasí snaží vyzrát odmrazováním pomocí speciálních postřiků.

Článek

Právě problémy s ledem mohly být podle jedné z vyšetřovacích verzí příčinou leteckého neštěstí, při kterém se minulý pátek zřítilo letadlo Bombardier Dash 8 Q400 společnosti Colgan Air u amerického Buffala. Piloti si těsně před tragédií stěžovali, že jim namrzají okna a křídla.

Na Ruzyni ošetřili už téměř 2000 letadel

"V letošní zimní sezóně jsme zatím službu zajistili již více než 1920 letadlům. Nejvyšší počet letadel odmrazených během jednoho dne byl dosažen 12. prosince, kdy jich bylo 142,“ řekla Novinkám Daniela Hupáková, mluvčí Českých aerolinií, které speciální službu poskytují kromě svých strojů i zahraničním společnostem.

O odmrazování rozhoduje vždy kapitán letadla před startem. Zbavení se námrazy a sněhu trvá jen několik minut. Na letoun typu Boeing 737 a Airbus A320 se spotřebuje přibližně 100 litrů postřiku. V případě extrémních podmínek počasí to může být až 600 litrů.

Ošetření letadel má dvě fáze

Podle ředitele staničního dispečinku Českých aerolinií Jiřího Roubíčka se pro první fázi odmrazování, tzv. de-icing, používá odmrazovací kapalina 1. typu promíchaná s vodou o výsledné minimální teplotě 60 stupňů v poměru, který odpovídá aktuální teplotě. Tato směs odstraní veškerý led i sníh z letadla.

"Důležité je ale především to, aby letadlo nenamrzlo znovu před samotným vzletem. Proto většinou hned po prvním odmrazovacím postřiku přichází na řadu preventivní postřik, tzv. anti-icing, druhou speciální kapalinou, která přilne k letadlu a nedovolí, aby voda k trupu letounu opět přimrzla,“ dodala Hupáková.

Vzniku námrazy na letounu za letu pak brání různé odmrazovací systémy stroje, jako je vyhřívání náběžných hran křídel nebo vrtulových listů apod.

Roubíček upozornil, že ČSA již letos odmrazily o 300 strojů více než během loňské zimy.

Reklama

Výběr článků

Načítám