Hlavní obsah

VIDEO: Lidé loni nejčastěji padělali tisícikoruny

– PRAHA

V České republice bylo loni zadrženo 4584 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což představovalo meziroční nárůst o 30 procent. Lidé nejčastěji padělali tisícikorunovou bankovku, stále častěji ale padělají i eura nebo dolary. Některé padělky jsou zdařilé, jiné vznikají velmi amatérsky.

Článek

Jeden z padělků stokoruny byl například natištěn na stravence, proti světlu byl ještě vidět původní potisk. Za pozměněnou bankovku je ale považováno například i to, když někdo tužkou napíše na bankovku další nuly.

Loni se do rukou České národní banky dostalo 957 padělaných tisícikorun, 869 pětisetkorun. Právě pětistovka byla nejčastěji padělanou bankovkou loni.

Celková hodnota zadržených padělků všech měn loni činila přibližně 5,2 miliónu korun, předloni to bylo zhruba 4,6 miliónu korun. Přes meziroční růst i v loňském roce podle člena rady ČNB Pavla Řežábka platilo, že české bankovky a mince jsou v mezinárodním srovnání velmi bezpečné. Zatímco v Česku se loni objevil jeden padělek na 128 000 bankovek v oběhu, tak v EU byl poměr 1:14 600. 

Nejvíce padělků z valut tvoří euro

V Česku bylo loni zadrženo 1545 padělaných a pozměněných valut, což znamenalo meziroční růst o čtvrtinu. Z toho například bylo 1028 padělků eura, 244 amerického dolaru a 162 kanadského dolaru. Našly se i dva padělky slovenské koruny.

Na konci loňského roku bylo v tuzemsku v oběhu 360,5 miliónu bankovek a přes 2,7 miliardy mincí v celkovém objemu 399,2 miliardy korun. Objem oběživa rok od roku pravidelně stoupá s tím, jak lidé a podniky bohatnou, a také díky růstu počtu bankomatů, které potřebují větší zásobu bankovek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám