Hlavní obsah

Více než tři čtvrtiny Čechů si spoří na přilepšenou k důchodu

Novinky, pit
Praha

Celkem 82 procent lidí ve věku 55 let a více si spoří na přilepšenou k důchodu. Využívají k tomu penzijní fondy, stavební spoření či životní pojištění. Dalším oblíbeným způsobem zajištění na stáří je ukládání přebytečných peněžních prostředků na termínovaný účet. Vyplývá to z výzkumu Poštovní spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vzrůstající tendence se dá podle analytiků očekávat u výše měsíční úložky spoření na stáří. V současné době je ve výši nedostačujících 806 korun měsíčně. Ideální částka, kterou by si lidé měli v jakémkoli věku dávat měsíčně stranou, je přitom zhruba deset procent z příjmu.

„Finanční polštář na stáří si však začíná většina lidí vytvářet 10 až 15 let před odchodem do důchodu. Čtvrtina z nich si začíná odkládat své peníze stranou teprve s desetiletým předstihem,“ doplňuje Libor Svoboda, manažer Poštovní spořitelny. Optimální je podle něj začít se spořením na důchod už v době prvního vstupu do zaměstnání.

Jednorázové vyplacení peněz převažuje

Nejčastější představa Čechů o výši svého budoucího důchodu se pohybuje v rozmezí 8000 až 12 000 korun měsíčně. Naspořené prostředky k důchodu 77 procent respondentů uskutečněného výzkumu preferuje vyplatit jednorázově, přednost pravidelné rentě jich dává pouze 23 procent.

Vedle přilepšení na stáří je nejčastějším důvodem ke spoření snaha zajistit si vlastní bydlení, věnovat dostatek finančních prostředků svým dětem a vnoučatům a celkově zajistit svou rodinu. Lidé si své peníze schraňují také na cestování nebo pohřeb. „Jen 18 procent respondentů si nespoří vůbec. Hlavním důvodem je nedostatek volných financí,“ dodává Svoboda.

Anketa

Spoříte si na přilepšenou k důchodu?
Ano
74,2 %
Ne
25,8 %
Celkem hlasovalo 3189 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám