Hlavní obsah

Víc nedostatků mají potraviny z dovozu než ty domácí, tvrdí inspekce

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně nedostatků odhalily loňské kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) u potravin tuzemských výrobců, nejhůře dopadly potraviny dovážené ze zemí mimo EU. SZPI loni rozdala pokuty za sto milionů korun, největší problémy byly jako v předchozích letech ve veřejných stravovacích zařízeních.

Foto: SZPI

Nejvíce nedostatků našla SZPI při kontrolách medu. U tohoto například pylová analýza prokázala původ medu v jiném regionu, než stálo na obalu.

Článek

U potravin domácí produkce kontroly SZPI loni našly pochybení u 13 procent hodnocených šarží. Větší míru pochybení kontroly prokázaly u potravin výrobců ze zemí EU - 16,9 procenta, zdaleka nejvíc nedostatků bylo u těch dovážených ze třetích zemí - 25,1 procenta.

Kontroloři se setkávají například s prodejem potravin s nižším obsahem masa, mléka či jiných surovin, než je uvedeno na obale, či s přítomností nepovoleného množství škodlivých látek, například pesticidů.

Mezi nejproblematičtější komodity z hlediska kontrolních výsledků patřil med, zde neprošla kontrolou skoro polovina šarží. Problémem je například přidávaný cukr. Následovaly masné výrobky, víno, ovoce, mléčné výrobky, ořechy či doplňky stravy.

„Výrobci z ČR jsou od prvovýroby až do maloobchodní sítě pod systematickým dozorem tuzemských kontrolních institucí a jakákoliv pochybení je možné neprodleně řešit u dotyčných subjektů. Jde o mnohem rychlejší, efektivnější a transparentnější proces než předávat zjištění do zahraničí a spoléhat na činnost tamních dozorových orgánů,” komentoval ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Zavřené hospody

Vedle obchodů včetně e-shopů a jejich skladů kontrolují inspektoři SZPI také provozovny hromadného stravování.

Foto: SZPI

V několika případech inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami.

„I přes dílčí meziroční zlepšení zůstávají provozovny společného stravování segmentem, kde inspektoři nejčastěji zjišťují pochybení a jsou nuceni uzavírat provozovny pro nepřijatelný hygienický stav ohrožující zdraví spotřebitelů,“ uvedl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.

Inspekce loni provedla v restauracích, bistrech, pivnicích, barech, cukrárnách a dalších typech provozoven společného stravování celkem 14 290 kontrol a zjistila zde 3457 pochybení. Porušení právních předpisů tak inspektoři zjistili v každé čtvrté kontrolované provozovně. V nejhorších případech šlo vedle špíny třeba o výskyt hmyzu či hlodavců. Desítky stravovacích provozoven nařídili kvůli nedostatkům v hygieně uzavřít, dohromady včetně obchodů a skladů jich bylo skoro 70.

Inspekce loni uložila pravomocně pokuty v celkové výši 100,6 milionu korun. Uložila přes 12 tisíc zákazů uvádět potraviny do oběhu, celková hodnota takto zakázaných potravin byla 53,6 milionu.

Anketa

Jaké nakupujete potraviny?
Kupuji hlavně české
84 %
Vyhledávám zahraniční kvalitu
4 %
Vybírám levnější variantu
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám