Hlavní obsah

Většina českých firem plánuje v příštím roce zvyšovat mzdy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 70 procent českých firem plánuje v příštím roce zvýšit platy svých zaměstnanců, což je ve srovnání s dalšími sedmi státy střední a východní Evropy nadprůměrný výsledek. Vyplývá to z průzkumu společnosti KPMG mezi manažery firem v regionu, který zveřejnila na svém webu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Najít a udržet si kvalifikované zaměstnance je pro firmy ve střední a východní Evropě dlouhodobě problém. Jedním z možných řešení má být v příštím roce právě navyšování mezd. Jako nejčastější důvody pro navýšení uvádějí snahy o zvýšení produktivity zaměstnanců a zlepšení finanční situace podniků.

Ochota českých firem navyšovat mzdy obecně souvisí s příznivým ekonomickým výhledem. Naprostá většina českých manažerů (96 procent) čeká, že se v roce 2015 zvýší HDP, což je po Litvě druhý nejoptimističtější výsledek regionu. Dvě třetiny z nich předpokládají, že se růst bude pohybovat mezi jedním a 2,9 procenta. Každá desátá firma naopak čeká pokles.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Ekonomiky zemí střední a východní Evropy jdou cestou zdravého růstu HDP a poměrně dobře zvládnuté míry inflace. Klíčový faktor konkurenceschopnosti manažeři vidí nejen v exportu, ale i v kvalifikovaných pracovnících. Firmy se tak čím dál více věnují svým zaměstnancům,“ řekl řídící partner KPMG ČR Jan Žůrek.

V ČR chce víc než polovina firem nabírat

Téměř tři čtvrtiny dotázaných manažerů považují kvalitní pracovníky za jeden z faktorů, který nejvíce ovlivňuje konkurenceschopnost podnikání. Z průzkumu dále vyplývá, že v roce 2015 chce téměř polovina českých firem zvýšit počet zaměstnanců. Každá desátá společnost dokonce počítá, že do svých řad přijme více než deset procent nových lidí.

„Většina dotázaných v ostatních státech naopak podobné navýšení neplánuje a polovina z nich počty svých zaměstnanců v příštím roce měnit nehodlá,“ dodal Žůrek.

Průzkum uskutečnily členské společnosti KPMG mezi vedoucími představiteli firem v září 2014 v osmi zemích regionu (Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko a Slovensko). Zúčastnilo se ho 456 manažerů.

Anketa

Očekáváte v příštím roce zvýšení příjmů?
Ano
18,8 %
Ne
73,2 %
Spíš snížení
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2156 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám