Hlavní obsah

Veterináři našli koninu v dalším vzorku lasagní

Praha

Výsledky ze Státního veterinárního ústavu prokázaly přítomnost další nedeklarované koňské DNA v lasagních původem z Lucemburska. Informoval o tom v pátek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Počet vzorků, v nichž byla konina v Česku zjištěna, tak podle něj vzrostl na šest.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Testování hovězího maso na přítomnost koniny

Článek

Podle Dubna byla koňská DNA nově zjištěna ve výrobku Lasagne Bolognese, mrazené balené, číslo šarže 5817. Šarže obsahovala 60 kusů výrobku baleného po 400 gramech, výrobce LU 12 CE z Lucemburska. Vzorky byly odebrány ve skladu společnosti Eismann, spol s.r.o v Plzeňském kraji. Jedná se již o třetí vzorek obsahující nedeklarovanou koninu od stejného lucemburského výrobce.

Státní veterinární správa odhalila v uplynulých týdnech přítomnost nedeklarovaného koňského masa například také v masových kuličkách určených pro švédský nábytkářský řetězec IKEA a v polském hovězím burgeru, který v Česku distribuuje společnost Bidvest Czech Republic.

„Zajímavé je, že v burgeru a kuličkách bylo zřejmě 60 až 90 procent koňského masa,“ upřesnil Duben. „Uvést přesnější hodnotu je velmi diskutabilní, neboť laboratorní vyšetření musí vzít v potaz metodu zpracování, pozměnění DNA při tepelném zpracování výrobku a celou řadu dalších faktorů,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám