Hlavní obsah

Venezuela posouvá změnu hodnoty bankovek na srpen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuela odsune změnu v označení nominální hodnoty bankovek problémové domácí měny bolívar o dva měsíce. Tři nuly na bankovkách tak země škrtne od 4. srpna. Venezuela se k tomuto kroku odhodlala kvůli obrovské inflaci a zhoršující se ekonomické krizi.

Foto: Handout, Reuters

Venezuelský prezident Nicolas Maduro předvádí vzor nové stobolívarové bankovky

Článek

O odložení termínu požádali představitelé bankovního průmyslu, protože nové bankovky a transakční systémy nejsou ještě všude na tento krok připraveny.

Roční inflace ve Venezuele se nyní podle opozice pohybuje blízko 14 000 procent. Venezuela má nyní nejvyšší míru inflace na světě. V zemi je nedostatek hotovosti, protože nové bankovky nejsou tištěné tak rychle, jak rostou ceny. To způsobilo nárůst v používání telefonních aplikací při finančních transakcích.

Venezuelský bolívar na černém trhu od dubna 2013, kdy se ujal funkce současný prezident Nicolás Maduro, klesl vůči dolaru o 99 procent, napsala agentura Reuters.

Většina ekonomů upozorňuje, že škrtnutí tří nul na bankovce je jen psychologickým manévrem, který bude třeba opakovat, pokud Maduro neučiní hluboké reformy. Venezuela podobně škrtala tři nuly na bankovkách před deseti lety.

Zemi již pět let trápí recese, kvůli které milióny Venezuelanů trpí nedostatkem potravin a léků. Kritici obviňují ze současného stavu neschopnost vlády a korupci, Maduro tvrdí, že důvodem je nepřátelství západních zemí vůči němu a pokles cen ropy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám