Hlavní obsah

Velké země EU prosadily změny Paktu stability

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Po měsíci debat se ministři členských zemí EU shodli na reformě tzv. Paktu stability. Ten v zájmu zachování pevnosti jednotné měny nutí státy mít schodek veřejných financí pod třemi procenty HDP a veřejný dluh nesmí přesáhnout 60 procent HDP. Ministři financí se v noci z neděle na pondělí shodli, že při dodržování schodku budou více přihlížet k reformám v jednotlivých zemích.

Foto: Jan Přerovský

Epoque Quartet slaví 20 let na hudební scéně.

Článek

"Jsem strašně rád, že jsme schválili tuto reformu," řekl po jednání lucemburský premiér Jean-Claud Juncker. Dohodu musí v následujících dnech ještě schválit předsedové vlád jednotlivých států, Juncker ale nečeká, že by s tím byly nějaké problémy.

Ještě před 14 dny to vypadalo, že státy se na reformě Paktu neshodnou. Francie a Německo chtěly, aby se pravidla zmírnila, ostatní státy je chtěly zachovat.

Nynější reforma znamená, že pokud státy budou chtít zvýšit schodek rozpočtu například kvůli reformě penzijního systému, nebo třeba jen kvůli ekonomickému poklesu, může být schodek vyšší než tři procenta beztrestně i několik let po sobě.

"Pro Česko to znamená, že pokud se rozhodne uskutečnit penzijní reformu, která bude mít dopady na veřejné finance, bude moci náklady zohlednit v pětiletém období, od 100 procent v prvním roce až po 20 v roce pátém," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Do roku 2008 se ale ČR reforma nedotkne, protože do té doby země postupuje podle konvergenčního programu, na jehož základě chce v roce 2010 přijmout euro.

Porušení Paktu se stejně netrestalo

Změna Paktu stability tak znamená vítězství velkých zemí. Právě ony text s ohledem na reformy prosazovaly. Německý ministr financí Hans Eichel označil reformu Paktu za "dobrou politickou dohodu". Právě Německo ale před třemi lety stálo za přísným tříprocentním schodkem. Samo jej ale od té doby nedodrželo, nyní tak chtělo zmírnění Paktu.

Menší země, které dříve Francii s Německem za jejich přístup kritizovaly, proti změně už neprotestují. "Nedodržovaný přísnější text nemusí být lepší než text volnější, leč respektovaný," usoudil slovenský vicepremiér Ivan Mikloš. Podle něj je ale těžké říci, zda i v budoucnu se bude hříšníkům porušení pravidel odpouštět.

Vynucování pravidel hry se má zpružnit v situaci, kdy velké evropské ekonomiky, jako německá, francouzská a italská, čelí potížím. Než se spustí kárná procedura, má se napříště víc přihlížet k řadě vágně formulovaných faktorů, které umožňují uniknout hrozbě miliardových sankcí. Ale má se brát v potaz, pokud schodek bude krátkodobý a blízko povolené hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

EU neschopna dohody o reformě eura

Ministři financí států EU, které používají euro, se nemohou dohodnout na pravidlech, která budou platit pro další existenci jednotné evropské měny euro. Mnohé...

Výběr článků

Načítám