Hlavní obsah

Velké státy EU prosadily reformu rozpočtových schodků

BRUSEL

Nejvyšší představitelé 25 členských států EU se v noci z úterý na středu během ekonomického summitu EU dohodli na reformě Paktu stability. Už v neděli ho schválili ministři financí pětadvacítky. Podle pravidel Paktu se musí chovat země používající euro, aby zajistily stabilitu měny.

Článek

Samotná pravidla se nemění, jiný je ale přístup ke státům, které je porušují. Země eurozóny nesmí podle Paktu překročit tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) a vládní dluh nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Menší státy s dodržováním těchto dvou kritérií nemají větší problém, a žádnou reformu nepotřebují. Prosadily ji velké země - Německo a Francie, které už několik let pravidlo schodku porušují. [celá zpráva]

Nyní tak bude platit, že země eurozóny mohou deficit překročit i několik let po sobě, aniž by jim hrozily nějaké sankce. Mohou to udělat, například pokud budou muset schodkově financovat penzijní reformu, nebo se jen některé ekonomice nebude právě dařit a schodek rozpočtu překročí. Ve skutečnosti toto pravidlo jen legalizuje stávající stav, kdy Německo a Francie zůstávají i přes nelibost menších států nepotrestány.

"Pakt bude realističtější, pružnější a inteligentnější. Bude lépe přijímán a lépe respektován," řekl francouzský prezident Jacques Chirac.

Pro ČR se mnoho nemění

Pro státy, které nepoužívají euro, reforma mnoho změn neznamená. Země jako ČR, Polsko, Maďarsko nebo Slovensko by jí mohly využít za několik let například právě kvůli financování penzijní reformy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka večer řekl, že do roku 2008, kdy má ČR splnit předepsaná kritéria, je pro ni bez praktického významu, využít by jí mohla až později.

Volnější trh se službami

O reformě už v neděli v noci jednali ministři financí EU, kteří ji připravili. Nejvyšší představitelé jí tak na summitu věnovali jen chvíli a schválili ji ve stejné podobě, jak ji ministři navrhli.

Zbytek času věnovali debatě o liberalizaci trhu služeb v rámci EU. Návrh říká, že firmy z jedné země EU by se při působení v jiné zemi řídili právem své domoviny a nikoliv právem země, v níž působí. V takové podobě státy ale návrh nepřijmou, většina z nich to odmítá.

"Dohodli jsme se, že je nutné otevřít vnitřní trh se službami, abychom podpořili růst, zaměstnanost a konkurenceschopnost. Zároveň si přejeme, aby tento trh zachoval požadavky evropského sociálního modelu. Dosavadní debata ukázala, že nynější návrh těmto požadavkům zcela neodpovídá," řekl lucemburský premiér premiéra Jean-Claud Juncker. Nynější liberální směnici chce většina států zmírnit.

Za ČR se summitu účastní premiér Stanislav Gross a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Reklama

Související témata:

Související články

EU neschopna dohody o reformě eura

Ministři financí států EU, které používají euro, se nemohou dohodnout na pravidlech, která budou platit pro další existenci jednotné evropské měny euro. Mnohé...

Velké země EU prosadily změny Paktu stability

Po měsíci debat se ministři členských zemí EU shodli na reformě tzv. Paktu stability. Ten v zájmu zachování pevnosti jednotné měny nutí státy mít schodek...

Výběr článků

Načítám