Hlavní obsah

Francii ochromila generální stávka

– Paříž • Aktualizováno
Novinky, ČTK, bož

Kvůli jedné z největších stávek za desítky let ve Francii od čtvrtečního časného rána kolabovala doprava. Proti plánované reformě důchodů demonstrovalo minimálně 800 000 lidí. Stávkují zaměstnanci železnic, dopravních podniků, aerolinek Air France, stejně jako řidiči kamionů. Zavřené zůstaly některé linky pařížského metra, uvedl server televize France 24.

Záznam: Francii ochromila generální stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco trasy pochodů byly plné, jiné části Paříže zůstaly podle France24 ulice vylidněné. Většina lidí neměla jak se dostat do práce, školy kvůli dopravní situaci zůstaly rovněž zavřené.

Premiér Édourad Phillipe ocenil, že protest byl pokojný, i když se do něj zapojili i zastánci hnutí Žlutých vest a podle Le Parisien bylo v metropoli zadrženo 40 osob a v Nantes použila policie slzný plyn. „Manifestace měly dobrý průběh téměř po celé Francii a to je důležité zdůraznit," řekl Philippe. Za dobrou organizaci stávky vyjádřil uznání odborovým svazům.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francii zasáhla jedna z největších stávek za desítky let

Odpoledne bylo v ulicích 280 000 lidí ve 40 městech. Večer francouzská média mluvila o 800 000 demonstrantech.

Podle průzkumu veřejného mínění má stávka podporu 69 procent oslovených, nejvíce ve věku 18 až 34 let.

Odborová organizace CGT uvedla, že dělníci zablokovali sedm z osmi rafinérií, což by mohlo způsobit nedostatek benzínu a nafty, pokud by stávka pokračovala.

Stávka způsobila zácpy v okolí metropole Paříže. Britská nízkonákladová letecká společnost EasyJet zrušila 223 letů a varovala, že ostatní lety mohou být zpožděny. Air France zrušila 30 procent mezinárodních letů a 10 procent krátkých mezinárodních letů.

Zavřeny byly nejen školy a obchody, ale taky Eiffelova věž a muzea.

Levné peníze už drtí i nejlepší penzijní systémy na světě

Ekonomika

Za sporem stojí věk odchodu do důchodu

Za stávkou stojí snahy prezidenta Emmanuela Macrona reformovat francouzský penzijní systém. Ten pro řadu profesí počítá s množstvím výjimek a privilegií.

Podle Macrona by bylo spravedlivé systém sjednotit, proto plánuje zrušit celkem 42 speciálních schémat, které se týkají například zaměstnanců železnic, pracovníků v energetickém sektoru, ale také třeba právníků nebo zaměstnanců pařížské opery.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Cestující čekají v Paříži na metro. Některé linky zůstaly kvůli masivní stávce zavřené.

Zaměstnancům některých odvětví je přiznáno právo odejít do penze předčasně, třeba i o deset let, případně pobírat výrazně vyšší penzi než zaměstnanci, kterým jsou tato privilegia upřena.

Když bude líp, mohl by se penzijní věk snížit, řekl Babiš

Ekonomika

Odboráři argumentují, že v případě prosazení změn by miliony zaměstnanců v soukromém sektoru musely zůstávat v práci nad rámec dosavadního oficiálního věku odchodu do důchodu. Ten je momentálně stanoven na 62 let, například v Česku jde o 65 let.

Změny má premiér Édouard Philippe představit až 12. prosince. Nicméně již připustil, že by se věk odchodu do důchodu mohl postupně zvyšovat. Důchod by se také neměl počítat z posledního platu, ale z průměru.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Pařížské letiště také zasáhla masivní stávka.

Reklama

Související články

Důchodová komise plánuje minimální penzi

Důchodová komise debatovala o zásadách nastavení případného minimálního důchodu v Česku. Propočty a simulace i s dopady na státní rozpočet by měla dostat...

Výběr článků

Načítám