Hlavní obsah

Ve Světlíkových Vítkovicích je stávková pohotovost

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stávkovou pohotovost vyhlásili odboráři ze společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM), která patří do strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka. Důvodem je nedodržení řádného výplatního termínu. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že firma odborářům posunutí výplat oznámila a část mezd plošně vyplatila.

Foto: Pavel Karban, Právo

Odbory ve společnosti Vítkovice Heavy Machinery (VHM) ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group Jana Světlíka vyhlásily stávkovou pohotovost.

Článek

Stávková pohotovost platí ve firmě od pondělních 14. hodin. „Odborové organizace se k tomuto kroku rozhodly z důvodu nadále neúnosné situace, ve které se dlouhodobě společnost VHM nachází,“ vysvětlil předseda tamní odborové organizace OS Kovo.

Hlavními důvody k vyhlášení stávkové pohotovosti podle něj bylo porušení kolektivní smlouvy nedodržením výplatního termínu a nevyplácením příspěvků na zabezpečení činnosti například v oblasti kultury či dětských rekreací, nevyjasněná situace ve financování výroby a nedodržování nařízení vlády o teplotách na pracovištích.

„Odbory byly dlouho trpělivé, aby svými kroky nepoškodily pověst podniku. Bohužel se situace nemění a krize se čím dál více prohlubuje,“ upozornil Sýkora s tím, že zaměstnanci mají obavy z budoucnosti.

„Opožďováním výplat jsou ekonomicky ohroženi všichni zaměstnanci, jelikož dlouhodobý mzdový průměr ve společnosti není na takové výši, aby si mohla převážná část zaměstnanců vytvořit rezervy pro horší časy. Posunutím výplat nejsou schopni splácet své závazky a ocitají se v platební pasti,“ poukázal.

Ve VHM pracuje zhruba 800 lidí v dělnických profesích, společnost má celkem asi celkem 1100 zaměstnanců. Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že stávková pohotovost se týká pouze VHM, ne celé skupiny Vítkovice.

„Mzdy byly odloženy po oznámení. V odloženém termínu byla plošně vyplacena jejich část a doplatky dále posunuty. Následovala stávková pohotovost s tím, že do středy 25. října měly informace o ní zůstat interní věcí firmy,“ sdělila s tím, že obě strany mají stále prostor pro jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám