Hlavní obsah

Ve Slovinsku vtrhla policie do centrální banky, ECB zemi hrozí právními kroky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) ve středu varovala, že podnikne právní kroky proti Slovinsku poté, co slovinská policie zabavila dokumenty z tamní centrální banky. Zákrok, který podle ECB narušuje její výsady a imunity, odsoudil prezident ECB Mario Draghi. Zároveň vybídl šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, aby zasáhl, informovala agentura Reuters.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Slovinská policie ve středu na čtyřech místech v Lublani shromažďovala důkazy kvůli možným nesrovnalostem během záchrany slovinských bank z roku 2013. Jedním z míst, kam policisté vkročili, byla slovinská centrální banka.

Podle ECB policie zabavila informace z počítačů guvernéra slovinské centrální banky Boštjana Jazbece a dále údaje od bývalého viceguvernéra banky a některých zaměstnanců. Slovinsko je členem eurozóny a Jazbec je coby guvernér národní centrální banky členem Rady guvernérů ECB.

„Zkonfiskovaný materiál obsahuje informace ECB a tyto informace jsou chráněny na základě přímo použitelného primárního práva Evropské unie,” uvedl podle Reuters Draghi v dopise slovinskému nejvyššímu státnímu zástupci.

„ECB bude rovněž prozkoumávat možné příslušné zákonné prostředky podle slovinského práva,” uvedla.

Slovinské sdružení drobných akcionářů v roce 2014 podalo několik žalob na slovinskou centrální banku a místní bankovní domy, ve kterých tvrdilo, že podřízené dluhopisy a kapitál akcionářů v zachráněných bankách neměly zaniknout. Slovinská centrální banka obvinění z nesprávného nakládání s údaji při sestavování záchranného balíčku pro slovinské banky odmítá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám