Hlavní obsah

Ve Škodě Auto se dohodli na dvacetitisícovém bonusu pro zaměstnance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto odbory s vedením firmy uzavřely dohodu o zaměstnanosti, která byla hlavním cílem odborů při letošních vyjednáváních. Obě strany se také dohodly na výši variabilního bonusu, který bude 20 000 korun a zaměstnanci ho dostanou v květnu jako součást výplaty.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nové škodovky připravené k expedici z hlavního výrobního závodu v Mladé Boleslavi

Článek

Nadále pokračují vyjednávání o růstu mezd a podobě takzvaných flexikont, která umožňují povolávat zaměstnance do práce podle vývoje odbytu. Platnost současné kolektivní smlouvy vyprší na konci března.

Uzavřená dohoda o zaměstnanosti by podle společného prohlášení firmy a odborů měla zajistit úspěšné překlenutí doby nejistoty na světových trzích a podpořit splnění strategie, podle které chce největší tuzemská automobilka do roku 2018 po světě prodávat 1,5 miliónu aut ročně.

Nadprůměrné platy

Dále se jedná o růstu platů, které jsou v automobilce na české poměry dlouhodobě nadprůměrné. Průměrná hrubá mzda dělníků v roce 2012 byla 32 000 korun a průměrné mzdy v automobilce bez členů představenstva poprvé přesáhly 40 000 korun. V Česku byla loni průměrná mzda 25 100 korun.

Loni byla ve Škodě Auto uzavřena nynější platná kolektivní smlouva po několikaměsíčním jednání až 20. dubna, tedy 20 dní po skončení platnosti předchozí. Odboráři po 13 neúspěšných kolech jednání poprvé po pěti letech vstoupili do stávkové pohotovosti a pořádali informační mítinky. Po tomto nátlaku pracovníkům vzrostly platy o pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám