Hlavní obsah

Vdovy se zatím příliš nehlásí o přepočítání svých penzí

Právo, hčk, jjí
PRAHA

Ačkoliv mají ženy, které ovdověly před více než 11 lety, šanci na získání vyššího důchodu, o jeho přepočítání se zatím moc nehlásí, protože o tom nevědí. Připravují se tak o možnost přilepšit si měsíčně o několik stokorun.

Článek

"Evidujeme teď kolem osmi tisíc žádostí, ale počítali jsme, že jich přijdou desítky tisíc," řekla Právu ve čtvrtek mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Filipová.

Vdovy, které přišly o manžela do 1. ledna 1996, mají od letošního července možnost požádat ČSSZ o přepočítání svého vdovského důchodu. [celá zpráva] Podle dřívějších zákonů totiž nesměla celková částka dvou důchodů, např. starobního a vdovského, překročit 2800 korun. Takže, když žena dostávala důchod například 2625 Kč a zemřel jí manžel, obdržela vdovský důchod 175 Kč, přestože měla dostat vdovský důchod 716 korun. Některým ženám kvůli zákonu nevznikl nárok na výplatu vdovského důchodu vůbec.

Nyní se tyto případy budou - na požádání - posuzovat znovu. Přepočítání ale neprovádí ČSSZ automaticky, ale vdovy samy si o něj musejí požádat. Pokud mají doma počítač, mohou si formulář stáhnout z webových stránek ČSSZ na adrese http://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove.asp. Pokud ne, obdrží ho na každé pobočce ČSSZ.

"Když jsem na začátku července přišla na Okresní správu sociálního zabezpečení v Pelhřimově se svojí žádostí, tak jsem byla první. Vím, že k ženám, které by měly o zvýšení svých důchodů žádat, se nemusejí potřebné informace včas dostat. Když jsem s některými ženami na toto téma hovořila, často nevěděly, že si musejí podat žádost," řekla Právu Anna Šebestová z Pelhřimova.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám