Hlavní obsah

Varšava prodloužila povolení k těžbě v Turówě do roku 2044, českou žalobu odmítá

Právo, Novinky, ČTK, bož, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polský ministr životního prostředí Michal Kurtyka ve středu prodloužil provozovateli dolu Turów povolení k těžbě až do roku 2044. Ministerstvo to ve čtvrtek uvedlo na svém webu. Proti těžbě protestují české a německé úřady, stejně jako ekologické organizace.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Hnědouhelný důl v okolí polské elektrárny Turów

Článek

„Pokračování těžby hnědého uhlí a dalších doprovodných hornin z naleziště Turów je podle ministrova názoru v souladu se zásadou racionálního hospodaření. Vydání rozhodnutí, které umožňuje další fungování dolu, proto bylo odůvodněné,” stojí v prohlášení ministerstva.

Pokračování těžby má dále umožnit fungování nedaleké elektrárny, která zajišťuje několik procent spotřeby elektřiny v Polsku, dodalo ministerstvo.

Česká republika s prodloužením těžby v dole Turów nesouhlasí, těžba v něm ohrožuje české občany, vodu a životní prostředí. „Polsko nás do tohoto navazujícího řízení vůbec nepustilo, jedná se o výsledek navazujícího řízení na mezinárodní proces EIA (posuzování vlivů na životní prostředí), který probíhal od roku 2015, k němuž Česká republika vydala nesouhlasné stanovisko a který také následně zažalovala,” uvedla mluvčí českého ministerstva životního prostřední Petra Roubíčková.

Varšava v dubnu požádala Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku, aby zamítl únorovou žalobu Česka. Součástí žaloby je také žádost o zastavení těžby uhlí v dole do doby, než unijní soud rozhodne.

Ruce pryč od Turówa! Zastánci polského dolu zablokovali česko-polskou hranici

Domácí

Praha Varšavě vytýká, že v souvislosti s rozšířením těžby porušila unijní právo. Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že Česko požádalo soud, aby žalobu projednal přednostně vzhledem k dopadům těžby na obyvatele příhraničních oblastí Libereckého kraje. Záměr podat žalobu v pondělí schválila česká vláda.

Polské ministerstvo ovzduší a životního prostředí vzápětí vyjádřilo nad postupem české vlády údiv.

Zastánci pokračování těžby hnědého uhlí v polském příhraničním dole v březnu zablokovali silnici mezi Českem a Polskem u Hrádku nad Nisou na Liberecku. Jen několik desítek minut stačilo, aby se vytvořila několikakilometrová fronta.

Radost v Polsku

Naopak na polské straně vzbudilo vydání povolení k těžbě do vyčerpání zásob kladné a oslavné reakce. Starosta Bogatynie Wojciech Dobrołowicz řekl, že jde o důležitý den pro komplex Turów, pro Bogatyniu i pro celé Polsko. „Získání koncese na následující roky zaručuje práci obyvatelům regionu, příjem pro obec Bogatynia i dodávku elektřiny do 3 milionů domácností do roku 2044,“ uvedl Dobrołowicz. „Jsem velmi rád, že to pro nás skončilo šťastně a že všechny spekulace o zákonnosti provozu dolu budou ukončeny,“ dodal starosta

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám