Hlavní obsah

Vakcína proti ptačí chřipce se vyrábí nedaleko Prahy

– BOHUMIL
Právo, rap

Očkovací látka proti smrtící ptačí chřipce se už vyrábí i u nás. Výrobní závod na vakcínu proti nebezpečnému viru H5N1 stojí nedaleko Prahy v obci Bohumil u Kostelce nad Černými lesy na Kolínsku a patří americké společnosti Baxter.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zelenostříbrná hliníková budova stojí osaměle na kraji obce. Vše je přísně střeženo. Do areálu farmaceutické společnosti, natož pak do jejích laboratoří, se nelze jen tak dostat. Komplex budov je obehnán vysokým drátěným plotem a u brány stojí několikačlenná ostraha, která nikoho, vyjma zaměstnanců, nepouští dovnitř. Ve výrobním závodě Baxter pracuje zhruba 200 lidí, obchodní centrum s dalšími pracovníky je v Praze.

"V současné době vyrábíme pro Anglii, s níž už máme dohodu, ale v podstatě pro nás není problém vyrábět milióny kusů pro jakýkoli stát. Kapacita je dostatečná a můžeme vyrábět i na sklad. Zatím jednáme s mnoha dalšími státy včetně České republiky o pořízení vakcín. Ty by si státy pořizovaly v případě vypuknutí pandemie," řekla Právu manažerka společnosti Eva Tomková.

Baxter je americká firma

Firma Baxter má sídlo ve státě Illinois v Deerfieldu. V České republice začala podnikat už na počátku 90. let minulého století a výrobu v novém závodě v Bohumili zahájila na konci roku 2001. Baxter je podle ČTK jednou ze šesti firem na světě, která získala od americké vlády kontrakt na vývoj a výrobu nových vakcín proti ptačí chřipce. Očkovací látku, která prochází klinickými testy, vyvinuli vědci v laboratořích této společnosti v Rakousku. Právě tam je i evropské centrum firmy.

"Pro vstup do areálu platí přísná bezpečnostní pravidla a vše se musí projednat s rakouským centrem," potvrdil personální ředitel bohumilského závodu Tomáš Mlejnek. Mnoho z kuchyně farmaceutické společnosti neprozradili ani zaměstnanci, kteří včera odcházeli z práce. "Děláme tam v laboratořích, ale nesmíme nic říkat," pokukovaly po sobě dvě pracovnice.

Virus ptačí chřipky se objevil letos už i v Česku. Několik ohnisek bylo v jižních Čechách nedaleko Hluboké nad Vltavou a jedno bylo také nedaleko zámku Orlík ve středních Čechách. Díky tomu, že se choroba dál nešířila, mohli hygienici v minulých dnech zrušit všechna ochranná pásma nařízená v těchto lokalitách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Všech 12 labutí mělo virus H5N1

Testy prokázaly vysoce patogenní virus H5N1 ve všech 12 případech ptačí chřipky, které se dosud v Česku objevily. ČR zatím na tuto nemoc vyšetřila zhruba 2300...

Výstavy ptáků mají v ČR opět zelenou

Čtvrtek je dnem, kdy přestala platit některá omezení pro chov ptáků a drůběže kvůli nebezpečí ptačí chřipky. Příznivci drobného ptactva tak budou moci...

Výběr článků

Načítám