Hlavní obsah

Václav Fischer vložil do svých firem 13 mil. dolarů

PRAHA

Podnikatel Václav Fischer vložil do skupiny Fischer 13 miliónů dolarů (přes 360 miliónů korun). Uvedla to Fischerova mluvčí Věra Kudynová. Peníze by podle mluvčí měly pomoci finanční stabilizaci firem ve skupině. Pocházejí ze soukromých Fischerových aktivit v Německu, dodala.

Foto: Petr Hejna

Skradinski buk

Článek

Skupina Fischer se před několika měsíci ocitla ve finančních nesnázích. Do firem Cestovní kancelář Fischer, Fischer Air a Fischer, s.r.o. pak vstoupil majitel firmy Atlantik FT Karel Komárek. Podnikatelé se tehdy dohodli, že Komárek získá ve Fischerových firmách 75procentní podíl. Fischerovy společnosti dlužily Komerční bance, Českým aeroliniím a České správě letišť dohromady kolem 470 miliónů korun.

Kvůli nesplácení se věřitelé obrátili na soud a následně se do firem dostavili exekutoři. Zablokovali firemní majetek, letadla i řadu Fischerových osobních věcí. Exekuce skončily až poté, co Komárkova firma zahájila jednání s věřiteli a Fischerovy dluhy vykoupila.

Sumou 13 miliónů dolarů Fischer skupinu podle Kudynové posílil v polovině listopadu. Fischer tisku dříve řekl, že peníze byly vázány k určitému datu, a proto je nemohl do skupiny vložit dříve. Podle dohody s Komárkem by měl Fischer nyní zůstat ve vedení svých společností. Měl by se věnovat marketingu a obchodu, Komárkovi lidé mají řídit finance.

Odložená valná hromada

Akcionáři CK Fischer, v čele s Komárkem, se dnes měli na mimořádné valné hromadě společnosti CK Fischer zabývat výměnou většiny představenstva i dozorčí rady a změnou stanov této firmy. Majitelé ale hromadu odložili. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se totiž dosud nevyjádřil k fúzi CK Fischer a K Capital Group, jejímž prostřednictvím Komárek do Fischerovy firmy vstupuje.

Nejbližším možným termínem konání hromady je 8. prosinec, pokud do té doby antimonopolní úřad nerozhodne, datum konání hromady se znovu posune, uvedla Kudynová.

CK Fischer by měla letos podle Kudynové prodat přibližně stejný počet zájezdů jako loni, tedy přes 300 000 tisíc. Prodeje se kvůli krizi snížily jen na několik dní, uvedla mluvčí. Loňské tržby největší české cestovní kanceláře činily 3,276 miliardy korun, hospodaření CK Fischer loni skončilo čistým ziskem 59,2 miliónu korun. Letošní účetní rok firmy skončil 31. října. Společnost očekává mírnou ztrátu.

Reklama

Související články

Fischer: Atlantik FT se dohodla s Allianz

Firma Atlantik Finanční trhy, která odkoupila závazky společností podnikatele Václava Fischera od věřitelů, se dohodla s pojišťovnou Allianz na pojištění...

CK Fischer údajně zaplatila prodejcům

CK Fischer dala ve čtvrtek příkaz k převodu peněz ze svého účtu ve prospěch provizních prodejců, jimž dlužila menší částky. Potvrdila to mluvčí CK Věra...

Výběr článků

Načítám