Hlavní obsah

V Železárnách Hrádek stále čekají na výplatu, hrozí stávka

Novinky, Ivan Blažek
HRÁDEK

Trpělivost odborářů v Železárnách Hrádek na Rokycansku vypršela. Pokud firma nevyplatí téměř sedmi stovkám zdejších zaměstnancům do pátku dlužnou mzdu za leden, uspořádají výstražnou stávku.

Foto: scitani.cz

Vzor průkazu sčítacího komisaře.

Článek

"Vedení slíbilo, že peníze do 7. března pošle. Pokud ne, tak se bude stávka konat hned v příštím týdnu," pohrozil ve středu na protestním mítinku, kterého se zúčastnilo na dvě stě železářů, předák zdejších odborů Miroslav Šimonovský.

Hrádečtí doposud neviděli z lednové mzdy, která byla splatná 25. února, ani korunu. Situace je tak ještě horší než v minulém období, kdy vázlo vyplacení platu za prosinec - tehdy zaměstnanci dostali alespoň devítitisícovou zálohu a zbytek obdrželi na konci února.

Na atmosféře mítinku to bylo znát. "Koupí si podnik a nemají na výplaty, darmožrouti!" "Máme rodiny!" "Dej peníze nebo půjdeš do pece!" "Ať jde sám dělat, ať pozná, co to je," skandovali rozezlení účastníci mítinku na adresu majitelů podniku, který patří společnosti Z group známého podnikatele Zdeňka Zemka. "Takhle se nedá vyžít, mám akorát dluhy," řekl Právu jeden ze zaměstnanců.

Peníze prý budou do pátku

Vedení bylo v době konání mítinku mimo podnik, generálního ředitele Karla Ernesta se Právu ale podařilo zastihnout na telefonu. "My lidem nic nedlužíme, zpožďujeme se s placením, ale nedlužíme," zdůraznil ředitel a přislíbil, že výplata do pátku skutečně bude. "Sehnat jedenáct miliónů na mzdy není jednoduché. Všichni ví, jak na tom hutnictví je."

K protestním akcím podotkl: "Lidi nadávají a nadávat budou vždycky. Stále si myslí, že jsou v socialismu."

Odbory chtějí konkurs

Odbory poukázaly i na to, že stav podniku je podle nich kritický. Místopředseda OS KOVO Jaroslav Souček uvedl, že by byl nejlepším řešením konkurs. "Takto žijí lidé v nejistotě, podnik může skončit z týdnu na týden. Rychle provedený konkurs by dal podniku šanci."

Dlužné mzdy nejsou jediným problémem hrádeckých železáren. Z podniku by podle strategických plánů mělo letos odejít sto dvacet lidí a existují i obavy z úplného zavření továrny. Dopady by pak podle rokycanského úřadu práce byly více než dramatické.

"Pokud by k tomu skutečně došlo, dostaneme se do situace některých severočeských okresů. Nezaměstnanost by vyskočila na dvanáct procent a ani bychom nevěděli jak," řekl Jan Koranda, zástupce ředitelky Úřadu práce v Rokycanech. Současná míra nezaměstnanosti na Rokycansku nepřesahuje osm procent. Za tragédii označil propuštění i jen stovky zaměstnanců starosta Hrádku Jaroslav Perlík (SN).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám