Hlavní obsah

V Texasu objevili obří břidlicové ropné pole, zřejmě největší v USA

Novinky, tov

Geologové objevili v západním Texasu obří břidlicové ložisko ropy a plynu. Naleziště v oblasti Wolfcamp v Permské pánvi ukrývá podle nejnovějších odhadů americké geologické služby USGS 20 miliard barelů ropy a 1,6 miliardy barelů zemního plynu, zřejmě jde o největší nekonvenční ropné pole v USA, napsal v pátek server CNN.

Těžba ropy pomocí hydraulického frakování v Texasu

Článek

Ložisko ropy, které se rozprostírá mezi 190 kilometrů vzdálenými městy Lubbock a Midland v Texasu, podle odhadů skrývá třikrát víc ropy než současná největší břidlicová formace Bakken v Severní Dakotě.

V oblasti Wolfcamp se těží ropa již od 80. let 20. století tradičním vertikálním způsobem. Nyní však společnosti využívají horizontální těžbu a hydraulické štěpení, tzv. frakování, aby se dostaly k rezervám ropy v břidlicích. Úkolem geologů je nyní odhadnout, kolik ropy je možné technicky vytěžit.

Foto: Mapy.cz

„Dokonce i v oblastech, kde se vytěžily miliardy barelů ropy, je stále potenciál k nalezení dalších miliard,” uvedl v prohlášení Walter Guidroz z USGS.

Podle CNN se těžba prostřednictvím frakování podílí na celkové těžbě ropy v USA více než polovinou. Těžba ropy z břidlic v USA způsobila prudký pokles cen ropy od roku 2014 z více než sto dolarů za barel až na téměř 25 dolarů na počátku roku. Nyní se cena ropy pohybuje kolem 46 dolarů za barel.

Nekonvenční ropa
Nekonvenční ropa je ropa získávaná jinými než tradičními těžebními metodami. V současnosti je nekonvenční těžba finančně a energeticky nákladnější. Některé metody jako frakování mají závažnější ekologické důsledky než tradiční těžba ropy. V obydlených oblastech vzbuzuje tato metoda nevoli kvůli zvýšenému hluku a otřesům, ekologové vyjadřují obavy o podzemní vody. Zdroji nekonvenční ropy jsou dehtové písky, ropné břidlice, biopaliva či chemická syntéza.

Ropa z břidlic v Texasu zřejmě ještě nějaký čas zůstane pod zemí, protože za těchto cen se těžařům nevyplácí otevírat nové břidlicové vrty.

„Vybíráme vhodná místa pro vrty, ale naplno těžbu rozjedeme, až ceny ropy stoupnou nad 60 nebo 65 dolarů za barel,” řekl bývalý prezident Asociace těžařů v Permské pánvi Morris Burns.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám