Hlavní obsah

V Temelíně unikla nízkoaktivní voda

– Temelín (Českobudějovicko) • Aktualizováno

V jaderné elektrárně Temelín ve čtvrtek unikla nízkoaktivní voda, bezpečnost prý ale nijak neohrozila. Během zkoušky části záložního systému, který slouží k doplňování vody do primárního okruhu, se přes netěsný uzávěr dostalo zhruba 150 litrů nízkoaktivní vody do potrubí mimo zkoušenou technologii v kontrolovaném pásmu.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták. Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí podle něj nebylo ohroženo.

"Jedná se o potrubí, které je odděleno od ostatní technologie a během provozu ani odstávky se nevyužívá," uvedl mluvčí. V těsné blízkosti potrubí byla podle něj naměřena aktivita 0,00075 milisievertu za hodinu, tedy nepatrně vyšší, než je u přirozeného pozadí. Je to přibližně osmkrát méně než hodnoty, kterým jsou vystaveni pasažéři dálkových letadel, dodal.

Temelín: Problém? Ne, potvrzení dobrého sledování

"Zdraví zaměstnanců ani životní prostředí nebylo ohroženo. Celá záležitost spíše ukazuje, jak citlivě jsou nastaveny ohlašovací povinnosti provozovatele směrem k jadernému dozoru a stejně tak mezi Českou republikou a Rakouskem," uvedl mluvčí.

O události provozovatel informoval Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), který pak v souladu s Dohodou z Melku informoval rakouskou stranu.

Jihočeské matky: To by se stávat nemělo

Podle předsedkyně ekologického sdružení Jihočeské matky Moniky Machové by se ani takové události v jaderné elektrárně Temelín neměly stávat. "Není ve zkušebním provozu a dětské nemoci, o kterých kdysi mluvila předsedkyně SÚJB Dana Drábová, by měla mít už za sebou," řekla.

Na druhém výrobním bloku Temelína pokračuje podle harmonogramu odstávka spojená s výměnou části paliva a dalšími pracemi. Aktuálně technici zavážejí palivo do reaktoru. Všech 163 palivových souborů by mělo být zavezeno v noci na pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf MAAE ocenil bezpečnost Temelína

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano pochválil při své úterní návštěvě Jaderné elektrárny Temelín (JETE) její...

Výběr článků

Načítám