Hlavní obsah

V soutěži o nejlepší chléb zvítězila pekárna z Pelhřimova

Novinky, pit
Pardubice

Nejlepší „Konzumní chléb roku“ pochází z pekárny ADÉLKA v Pelhřimově, nejlepší „Řemeslný chléb roku“ se dělá v pekárně RACEK v Přerově. Takto rozhodla porota na letošní národní soutěži „Chléb roku 2011“, jejíž 17. ročník se uskutečnil v Pardubicích.

Článek

Pekařské firmy z celého Česka přihlásily do soutěže celkem 50 vzorků. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: o nejlepší konzumní chléb z průmyslových pekáren a o nejlepší řemeslný chléb, který je vyráběný s vyšším podílem ruční práce. Hodnotily se především senzorické parametry jako vzhled, tvar a objem chleba, dále kůrka, střídka, vůně a chuť.

„Měli bychom si zachovat jedinečnost kvasového českého chleba, vycházející z tradičních receptur a dlouholetých zkušeností. Chléb by měl být především kvalitní a čerstvý, spotřebitel by si na něm měl skutečně pochutnat a za kvalitu si i připlatit. Co je levné, toho si lidé neváží," uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Podle údajů Českého statistického úřadu se v Česku ročně spotřebuje 44 kg chleba na osobu a jeho spotřeba trvale klesá. Spotřebitelská cena 1 kg chleba (19,50 Kč/kg) je i po nedávném zvýšení cen v obchodech v důsledku růstu nákladů mouky a energií daleko nižší než v jiných evropských státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám