Hlavní obsah

V Rusku klesla výroby vodky, lidé si ji pálí načerno

Slábnoucí ruská ekonomika stahuje dolů i výrobu ruského národního nápoje. Oficiální produkce vodky v zemi loni klesla o více než 22 procent, napsal s odvoláním na statistický úřad ruský list Kommersant. Na vině je prý načerno pálená lihovina, která postupně nahrazuje legální výrobky, jež jsou dražší kvůli vyšší dani.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkově se v Rusku v uplynulém roce oficiálně vyrobilo zhruba 666 miliónů litrů vodky. Více než tři milióny přitom nejdříve vůbec nešly do prodeje, ale zůstaly na skladě. Nižší byla i výroba jiných nápojů s vysokým obsahem alkoholu, například koňaku. Pokles ale podle agentury DPA nebyl tak dramatický jako u vodky.

Ruské úřady vnímají jako problém především nelegální výrobu lihovin. Rozhodly se proto snížit cenu vodky, aby zabránily konzumaci pančovaného alkoholu s potenciálně nebezpečnými zdravotními účinky. Od 1. února se státem stanovená minimální cena vodky sníží. Půl litru vodky bude v obchodě stát nejméně 185 rublů, namísto 220 rublů (asi 70 místo 84 korun).

U jiného zboží je přitom trend opačný. Spotřebitelské ceny v Rusku loni stouply o více než 11 procent, a třeba ceny potravin se zvýšily o více než 15 procent. Za růstem cen stál především slabší kurz domácí měny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám