Hlavní obsah

V restauracích se zřejmě zmírní hygienické požadavky

– PRAHA

Ministr průmyslu Martin Říman a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek připravili vyhlášku, která má zjednodušit hygienické požadavky na provozování restaurací. Vyhláška, která by měla začít platit na přelomu září a října, nebude např. regulovat počty toalet a umyvadel, kterými musejí být restaurace vybaveny.

Článek

"Novela hygienické vyhlášky pro restauratéry přinese českým podnikatelům výrazné škrty v požadavcích na vybavení jejich provozoven," řekl ve čtvrtek novinářům Říman, podle kterého by nová vyhláška měla zrovnoprávnit české restauratéry s jejich kolegy v ostatních evropských zemích.

"Z vyhlášky zmizí například požadavky na stavební úpravy, které definovaly nutnost zvláštních místností například pro sklady brambor nebo úpravny masa," uvedl Říman. Novela podle něj odpovídá všem požadavkům EU, zároveň ale nesvazuje podnikatelům ruce více, než je nezbytně nutné.

Podle Julínka nebude nová vyhláška také definovat počty metrů čtverečních na jednoho zaměstnance nebo detailní požadavky na šatny pro personál. "To ovšem neznamená, že dojde ke snížení standardu našich restaurací. Věříme, že vysokou kvalitu služeb si vynutí jednak hosté a jednak existující evropská směrnice," upozornil Julínek.

Ministerstvo chce zrušit či upravit i další normy

Hygienickou vyhlášku již dříve kritizovali provozovatelé restaurací, podle kterých byla zbytečně přísná a vyžadovala od podnikatelů vysoké investice do nákupu zařízení i úprav provozoven.

Ministerstvo průmyslu chce upravit i další normy, které podle Římana komplikují podnikání. Úřad proto zmapuje všechny zákony, vyhlášky a nařízení regulující podnikatelskou činnost a část z nich novelizuje či zruší.

Anketa

Souhlasíte s vyhláškou ministrů Římana a Julínka, která zmírňuje hygienické požadavky na restaurace?
ano, požadavky byly příliš byrokratické
45 %
ne, přísné požadavky měly smysl
55 %
Celkem hlasovalo 6233 čtenářů.

Reklama

Související články

Polovina restaurací v Česku okrádá hosty

Návštěvníci tuzemských restaurací by měli být ostražití, protože značná část provozovatelů těchto zařízení stále nedodržuje své povinnosti a šidí zákazníky....

Inspekce zavřela další exotickou restauraci

Česká obchodní inspekce (ČOI) narazila při kontrolách provozoven veřejného stravování na další restaurace, které nedodržovaly hygienické předpisy. V Plzni...

Výběr článků

Načítám