Hlavní obsah

V Řecku vyrazili lidé do ulic proti snižování mezd a vysokým daním

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecko zasáhla ve středu masivní 24hodinová stávka. Lidé v ulicích vyjadřují svou nespokojenost se snižováním mezd a zvyšujícími se daněmi. Trajekty nevypluly z přístavů, školy jsou zavřené a nemocnice pracují pouze v nouzovém režimu s minimem ošetřujících lékařů a sester, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty v ŘeckuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstraci svolaly dva největší odborové svazy proti úsporným opatřením vlády, které podle jejich prohlášení ještě prohlubují utrpení řeckých obyvatel svádějících boj s důsledky krize. Tyto dva odborové svazy zastupují přibližně 2,5 miliónu lidí.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Čtyřiadvacetihodinová stávka ochromila Atény.

„Dnešní stávka dává jasnou odpověď na záchranné kroky vlády, které lidem přinášejí pouze neštěstí,“ uvedl Ilias Iliopoulos, generální tajemník odborového svazu veřejného sektoru ADEDY, který stávku organizuje společně se svazem soukromého sektoru GSEE. „Sociální výbuch je na spadnutí,“ varoval.

Vláda v čele s premiérem Antonisem Samarasem je nucena provádět nejrůznější úsporná opatření kvůli stamiliardové finanční pomoci ze strany Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Řecká ekonomika se nachází několik let po sobě v recesi a míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 27 procent. Mezi mladými lidmi její podíl dosahuje dokonce 60 procent.

Foto: Dimitri Messinis, ČTK/AP

Řecko drtí vysoká nezaměstnanost, která by měla letos podle odhadů dosáhnout 30 procent.

„Musíme bojovat zuby nehty a chránit naši mládež,“ nechal se slyšet 70letý důchodce Ioannis Alexiadis, který bere 470 eur měsíčně (necelých 12 000 korun).

„Jsme na kolenou, země je zničená, mladí lidé jsou zničení,“ posteskl si 56letý státní úředník Nikos Papageorgiou. „Jsem rozhněvaný na Evropany i na naše politiky. Všichni by měli jít do vězení,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám