Hlavní obsah

V polských párcích byla sója místo masa, zjistila inspekce

Novinky, tov

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve vepřových párcích z Polska výrazný obsah sóji, který nebyl uvedený na obalu. Jelikož jde o alergen, označila párky za nevyhovující potravinu. Provozovateli obchodu hrozí pokuta. Informoval o tom mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Polské párky obsahovaly větší množství sóji, která nebyla uvedena na obalu.

Článek

„Laboratorní analýza prokázala u potraviny přítomnost alergenu sója v množství 5061 miligramů na kilogram. Vzhledem ke skutečnosti, že přítomnost sóji nebyla na obalu vyznačena, jedná se o potravinu, která může ohrozit zdraví osob s alergií na uvedenou složku,“ uvedl mluvčí.

„Zjištěné množství sóji dále významně překračuje koncentraci, kterou by bylo možné považovat za neúmyslnou technologickou chybu při výrobě,“ dodal Kopřiva.

Téměř dvoukilové balení párků s chybou v názvu „Extra Vepřové párky s příchutí telecici“ vyrábí společnost PHZ JUR-Gast z Polska.

SZPI nebezpečnou potravinu odebrala k analýze v provozovně společnosti BEA-BEDNARZ v Moravskoslezském kraji. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Sója na úkor masa bývá jedním z triků, jak výrobci dosahují nižších výrobních nákladů.

Reklama

Související témata:

Související články

Inspekce odhalila ošizené doplňky stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) opakovaně zjišťuje závažné formy falšování doplňků stravy. Aktuálně zjistila tři doplňky, v jednom z nich...

Výběr článků

Načítám