Hlavní obsah

V Ostravě se stávkovat nebude, jen v Havířově

Právo, den, plk, ab
Ostrava
Aktualizováno

V Moravskoslezském kraji podpoří čtvrteční stávku dopravních odborů proti připravovaným vládním reformám jen řidiči MHD z Havířova. Ostatní dopraváci z Opavy, Ostravy, Karviné či Frýdku-Místku se připojí jen symbolicky. Zároveň však na území kraje nepojedou vlaky. Odboráři z Veolie Transport, která zajišťuje MHD v Bruntále, stále jednají.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Řidič v Ostravě do práce půjdou, nedávno stávkovali šest dní.

Článek

„Odboráři Dopravního podniku Ostrava ve čtvrtek stávkovat nebudou. Stávku podpoříme pouze symbolicky, městská doprava proto bude jezdit jako každý den,“ sdělil Právu šéf ostravských odborářů Ivo Protivínský s tím, že se tak rozhodli na dnešním jednání odborů.

Důvodem nevstoupení do stávky je podle něj především to, že minulý týden ukončili po šesti dnech stávku za vyšší mzdy. „Nechceme proto, aby ostravskému dopravnímu podniku vznikly další škody,“ vysvětlil předseda odborářů.

V Moravskoslezském kraji se tak fyzicky ke stávce připojí řidiči v Havířově, kde tak MHD bude jezdit zřejmě velmi omezeně. Protestu se má zúčastnit 153 řidičů z celkových 220, ve městě tak nevyjedou spoje MHD ani příměstské dopravy. „Zajištěny budou smluvní a zájezdové autobusy a autobusy dálkové přepravy, stejně jako spoje na Hyundai a Mittal Steel Ostrava,“ ujistilo vedení odborového svazu ČSAD Havířov.

Vedení společnosti se stávkou nesouhlasí a nepodporuje ji. „Pokusíme se zachovat dopravu v co největším možném rozsahu. Za vzniklé problémy spojené se stávkou se cestujícím omlouváme,“ uvedl ředitel divize osobní dopravy Jakub Vyvial.

Frýdek-Místek i Karviná pojedou

Stávku dopravních odborů naopak aktivně nepodpoří zaměstnanci ČSAD Frýdek-Místek a ČSAD Karviná. „Podporujeme protestní stávku vyhlášenou Koalicí dopravních odborových svazů proti asociálním reformám Vlády ČR.

Domníváme se však, že tyto takzvané reformy se netýkají jen dopravních odborů, ale všech skupin obyvatel, a proto zastáváme názor, že tato akce by měla být celostátní a nikoliv jen akcí dopravních odborů. Stávka jen dopravních odborů neplní svůj význam, a proto se aktivně nepřipojíme,“ zdůvodnili odboráři závodního výboru odborového svazu Dosia ČSAD Frýdek-Místek. MHD s největší pravděpodobností pojede i v Novém Jičíně, kde ji zajišťují místní technické služby.

Horníkem do 70 let

Ke stávce si připojí také odboráři z těžební firmy OKD, přibližně stovka jich ve čtvrtek pojede protestovat do Prahy. Jak dále Právu řekl předseda Sdružení hornických odborů Miroslav Syrový, pro horníky je důchodová reforma obzvlášť nepříznivá. „Je vyloučeno, že by lidé v této náročné profesi pracovali do tak vysokého věku. Už do 62 let je to neúnosné,“ uvedl Syrový, jeden z hlavních důvodů zapojení hornických odborů do protestu. Nelíbí se jim rovněž zdravotní reforma.

Odboráři opavského dopravního podniku se rozhodli připojit ke stávce pouze symbolicky. V dopravních prostředcích vyvěsí letáky, tak jak to mají v plánu také ostravští odboráři. „Znamená to, že se ve čtvrtek městská doprava nezastaví, ani nebude nijak omezena. Všechny linky budou jezdit podle jízdních řádů,“ zdůraznil ředitel Dopravního podniku Opava Hynek Woitek. V Bruntále ještě neví, jak stávky ohrozí zdejší obyvatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám