Hlavní obsah

V Německu roste nájemné, téměř po dvaceti letech

Berlín

V německých městech letos vzrostlo nájemné, a to až o 15 procent. Upozornil na to týdeník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvoláním na studii společnosti Empirica. V průměru je nájemné oproti loňsku vyšší o pět procent. Nárůst cen za bydlení přišel podle Empiriky po téměř 20 letech, kdy výše nájmů většinou stagnovala.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Například v Berlíně vyšel ještě před dvěma lety třípokojový byt o velikosti 75 metrů čtverečních měsíčně bez vedlejších výdajů v průměru na 530 eur (13 000 korun). Letos už za stejný byt nájemce v průměru zaplatí 600 eur (14 800 korun). U vybavených bytů v novostavbách je nárůst dokonce čtrnáctiprocentní, tvrdí Empirica.

Německé hlavní město má přitom pověst relativně levného místa k bydlení. Výrazně dražší jsou obchodní metropole Mnichov, Hamburk nebo Frankfurt nad Mohanem, kde rovněž ceny nájemného stouply – v posledních dvou jmenovaných městech podle Empiriky o sedm procent.

K lokalitám, kde se přestává vyplácet žít, se zařadil také západoněmecký Düsseldorf, kde nájemné ve vybavené novostavbě vzrostlo oproti loňsku o 13 procent. Metr čtvereční tam v současnosti podle FAS stojí průměrně 10,47 eura (258 korun), v Berlíně jen 8,07 eura (199 korun).

Růstu cen nájmů ale nebyla podle Empiriky ušetřena ani menší města jako Zweibrücken, Solingen či Oldenburg, kde se rovněž zvýšily o více než deset procent.

Jednou to přijít muselo

„Už jsme dlouho počítali s tím, že nájemné znovu poroste,“ řekl FAS odborník Empiriky na nemovitosti Reiner Braun. V německých městech se podle něj poptávka po bytech zvyšovala rychleji, než se dařilo stavět nové. Letos se k ní navíc přidala zlepšená ekonomická situace v zemi. „Lidé si více věří a znovu se začali stěhovat. Pronajímatelé tak mohou prosadit vyšší nájemné,“ zdůvodnil nový trend.

Podle Andrease Schultena z výzkumné společnosti Bulwien Ges, která připravuje podklady pro německou centrální banku, nájemné v Německu od roku 1993 prakticky nerostlo. „Při porovnání s příjmy tak bylo bydlení v Německu 17 let stále levnější. Teď se dostavil doháněcí efekt,“ citoval ho FAS.

Kdo chce nadále bydlet levně, musí se buď přestěhovat na venkov, nebo zůstat ve starších městských bytech, kde je kvůli přísným pravidlům růst nájemného zatím jen mírný. Pokud se budou ale i nadále zvyšovat ceny v novějších nájemních bytech, může zdražení postihnout i ty starší. Pronajímatelé totiž budou moct argumentovat takzvaným v místě obvyklým nájemným. Během tří let se ale nesmí zvýšit o více než 20 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám