Hlavní obsah

V Německu přibylo dalších 40 tisíc nezaměstnaných

Novinky, bož

Nezaměstnanost v Německu dále roste. Míra nezaměstnanosti se v červnu zvýšila o 0,1 procentního bodu na 6,2 procenta. Celkový počet nezaměstnaných vzrostl o 40 tisíc na 2,85 milionu. Meziročně je nezaměstnaných o 637 tisíc více. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil tamní úřad práce (BA).

Foto: Tom Weller/dpa, Profimedia.cz

Nezaměstnanost v Německu i nadále roste.

Článek

„Trh práce je kvůli pandemii koronaviru i nadále pod tlakem. Masivní nasazení kurzarbeitu však trh práce stabilizuje,” uvedl šéf BA Detlef Scheele.

Německé firmy v červnu využily kurzarbeitu pro dalších 342 tisíc zaměstnanců. Na mzdě těchto lidí se podílí stát, aby je společnosti nemusely propouštět. V březnu a dubnu firmy požádaly o kurzarbeit pro 10,66 milionu lidí, v květnu o 1,14 milionu lidí.

Data o skutečně vyplaceném kurzarbeitu má úřad práce zatím jen k dubnu, kdy byl firmám nárok na příspěvek na mzdu 6,83 milionu zaměstnanců oproti 2,49 milionu v březnu.

V krizovém roce 2009 Německo dostalo rostoucí nezaměstnanost pod kontrolu, což se připisuje právě kurzarbeitu. V květnu 2009 se našemu západnímu sousedovi podařilo míru nezaměstnanosti snížit ze 7,9 procenta na 7 procent.

Průměrná nezaměstnanost zemí OECD přitom ve stejnou dobu stoupla o tři procentní body na 8,6 procenta, připomněl již dříve list Financial Times.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád Wirecardu zablokoval i karty Čechů

Jeden z největších finančních skandálů v dějinách Německa má dopad i na mnohé Čechy, kteří nemohou platit svými kartami. Blokované karty má například 40 tisíc...

Výběr článků

Načítám