Hlavní obsah

V některých městech USA kvůli krizi neplatí dolarem, ale vlastní měnou

V čase ekonomické recese se začínají v některých městech ve Spojených státech používat vlastní peníze. Opatření známé z doby velké hospodářské krize 30. let minulého století má pomoci zákazníkům i podnikatelům.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Systém funguje tak, že se skupina místních podnikatelů dohodne na vytištění vlastních platidel. Zákazníci je nakoupí se slevou - například zaplatí 95 centů za hodnotu jednoho dolaru. V obchodech, které toto oběživo přijímají, jím pak lidé platí jako běžnými dolary. Výhody tak získají obě strany. Zákazníci ušetří svých pět procent, zatímco obchodníci mají prospěch z toho, že lidé utrácejí u nich.

Více než deset lokálních měn

V USA nyní existuje přes deset lokálních platidel. Podle zákona nesmějí vypadat jako řádné peníze nebo být vydávány za oficiální měnu, jejich samotnou existencí ale vydavatelé žádné zákony neporušují. Ve 30. letech byly tištěny například místními správami, podnikateli i jednotlivci, aby v době, kdy krachy bank vedly k nedostatku hotovosti mezi lidmi, udrželi v chodu své obchody.

V regionu Berkshires na západě státu Massachusetts jsou v oběhu peníze zvané berkShares. Lidé si je koupí v některé z 12 místních bank, kde za 95 dolarů dostanou místní oběživo v hodnotě 100 dolarů. Utratit je mohou ve 370 prodejnách. Od roku 2006, kdy tento největší lokální systém v USA odstartoval, v něm obíhají berkShares v hodnotě 2,3 miliónu dolarů, uvedl deník USA Today.

V Detroitu ve státě Michigan se na emisi vlastních platidel dohodli tři podnikatelé, kteří vydali oběživo s názvem detroit cheers v hodnotě 4500 dolarů. Zákazníci jím mohou platit ve 12 obchodech.

Další města zvažují využití vlastního platidla

O stejném modelu uvažují i ve městě South Bend v Indianě. "Chceme mít k dispozici nové možnosti," říká Jackie Smithová, která vydání místního oběživa připravuje. "Posiluje to myšlenku, že více kontroly nad ekonomikou v místních rukách může pomoci ztlumit otřesy trhu," dodala.

Při placení místními penězi se musejí dodržovat veškeré daňové zákony. "Není to cesta, jak se vyhnout daním. Jinak bychom všichni platili detroitskými dolary," poznamenal daňový odborník Tom Ochsenschlager.

Místní měnu oprášili také v severokarolínském městě Pittsboro, kde fungovala od roku 2002, ale před časem zanikla. Tamější banka vydává platidla nazývaná plenty, která si mohou zákazníci koupit v poměru devět dolarů za deset místních jednotek. Podobně jako v případě dolarů jsou k dispozici plenty v nominální hodnotě jeden, pět, deset a 20 dolarů.

"Jsme krizí silně postižené malé americké město," říká o Pittsboro Lyle Estill, šéf podniku Piedmont Biofuels, který přijímá plenty. Lokální měna podle něho posílí místní ekonomiku. "To nejkrásnější na ní je, že nás nemůže opustit," uvedl v USA Today.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám