Hlavní obsah

V kauze transakcí Čepra potvrdil odvolací soud osvobození

Praha

Pražský městský soud potvrdil osvobozující rozsudek nad někdejším generálním ředitelem Čepra Tomášem Kadlecem a bývalým obchodním ředitelem společnosti Alexandrem Houškou. Zamítl tak odvolání státního zástupce, který dvojici vinil z nevýhodných transakcí s palivem z roku 2005, a tedy z porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Kadlec

Článek

Obžaloba tvrdila, že Kadlec s Houškou porušili v roce 2005 povinnost vykonávat svou funkci s péčí řádného hospodáře. Státnímu distributoru paliv Čepro prý způsobili škodu ve výši 156 miliónů korun, za což by jim v případě prokázání viny hrozilo až osm let vězení. Muži obvinění odmítali.

Obvodní soud pro Prahu 1 loni dospěl k závěru, že skutek popsaný v obžalobě nebyl trestným činem. Kadlece i Houšku proto osvobodil a státní podnik odkázal s nárokem na náhradu škody na občanskoprávní řízení. U dalších skutků z roku 2003 a 2004, které žalobce dvojici kladl za vinu, soud trestní stíhání mužů zcela zastavil s tím, že je promlčené.

Proti zastavení trestního stíhání podal státní zástupce stížnost, kterou se pražský městský soud prozatím nezabýval. Ve všech transakcích, které zmiňuje obžaloba, figuruje společnost Czech Energospace. Obchody podle žalobce převážně vypadaly tak, že Čepro palivo levně prodávalo a draze nakupovalo zpátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám