Hlavní obsah

V Jukosu už zabavují majetek exekutoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Do sídel ruské ropné společnosti Jukos už přišli soudní exekutoři, a zabavují její majetek. Zaměřují na hlavní produkční jednotky firmy na Sibiři. Šéf exekutorů Andrej Beljakov tvrdí, že záměrem není Jukos zničit, ale snažit se o to, aby dál pokračoval v činnosti a dodávkách ropy na trh.

Foto: Archiv CCRVM

K pivní koupeli patří konzumace kvasnicového piva

Článek

"Jestliže nechtějí rozhodnutí soudu naplnit dobrovolně, budeme muset přijmout tvrdá a nekompromisní opatření, abychom toho dosáhli v rámci pravomocí, které nám dává zákon," prohlásil Beljakov. Nařčení, že chce společnost zlikvidovat, odmítl i ruský prezident Vladimír Putin.

Jukos měl do středeční půlnoci čas na to, aby zaplatil daňové nedoplatky za rok 2000, ve výši 3,4 miliardy dolarů, což je asi 92 miliard korun. Jukos ale oznámil, že není v jeho silách závazky splatit. Proto exekutoři nastoupili.

Vláda odklad zamítla

Firma  tvrdí, že má v hotovosti jen 1,4 miliardy dolarů a kvůli obstaveným účtům nemůže prodat žádný majetek, aby peníze získala.

Ministr financí na druhou stranu tvrdí, že akcionáři mají dost majetku, který mohou prodat. Proto také vláda v pátek odmítla poskytnout firmě na nedoplatek doklad. Podle Kudrina je jen otázkou, jestli aktiva prodají sami akcionáři nebo to udělají až exekutoři.

Jukos omezuje dodávky ropy

Ruský gigant od července omezil kvůli nedostatku financí vývoz ropy prostřednictvím železnice a říční přepravy o 400 tisíc barelů denně. Dodávky do střední Evropy by mohly přestat proudit od srpna. [celá zpráva]

Mluvčí Jukosu Hugo Erikssen uvedl, že společnost bude trpělivá a bude pokračovat v produkci ropy. Dodal však, že udržení těžby bude vzhledem ke zmrazení aktiv i bankovních účtů firmy čím dál těžší. "Máme velký zájem na nalezení přátelského řešení, které by nám umožnilo splatit daně, ačkoliv popíráme zákonnost této pohledávky," řekl Erikssen.

Jukos, který těží pětinu ruské produkce ropy, oznámil, že může padnout do konce roku, protože se jeho účet daňových nedoplatků vyšplhal téměř na sedm miliard dolarů. Podle některých analytiků může tato suma vzrůst až na deset miliard poté, co budou k dispozici audity za roky 2002 a 2003.

Česká republika není přímo ohrožena

Největšími odběrateli ropy od Jukosu jsou ve střední Evropě Maďarsko a Slovensko, část ropy odebírá i Polsko. Všechny země sice deklarují, že jsou schopny případný výpadek ropy pokrýt, ale odborníci tvrdí, že by to zřejmě žádná  z nich nedokázala. [celá zpráva]

Jukos těží víc ropy, než například celá Libye a je osmým největším producentem v kartelu OPEC.

Reklama

Související témata:

Související články

Sídlo ropné firmy Jukos obsadila policie

Hlavní sídlo ruské ropné firmy Jukos v Moskvě obsadily v sobotu speciální jednotky ruského ministerstva vnitra. Stalo se tak den poté, co moskevský arbitrážní...

Výběr článků

Načítám