Hlavní obsah

V dukovanské elektrárně začala odstávka druhého bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany na Třebíčsku začala plánovaná odstávka druhého bloku. Odstávka potrvá 34 dní, měla by skončit 3. května. V neděli to oznámil mluvčí elektrárny Petr Spilka. Je to druhé letošní plánované odstavení bloku v této elektrárně.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

"První turbína byla odstavena krátce po půlnoci na sobotu, druhá v sobotu v poledne," řekl Spilka. Energetici během odstávky vymění část jaderného paliva za čerstvé, provedou revize a některé další práce zaměřené na zvýšení bezpečnosti zařízení.

První letošní odstávka třetího bloku skončila 25. března. Blok číslo tři stál 43,5 dne, oproti plánu o 1,5 dne déle. Prodloužení způsobily technické problémy při zprovozňování systému. Odstávky zbývajících bloků by měly trvat 27 a 35 dní. Elektrárna má čtyři bloky o celkovém výkonu 2000 MW.

Loňský rok byl rekordní

Jaderná elektrárna Dukovany pokrývá přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loni vyrobila rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) proudu. Letošní plán počítá s dalším růstem produkce na 15,576 TWh.

Přes navýšení produkce loni Dukovany poprvé zaostaly za mladší Jadernou elektrárnou Temelín, jejíž dodávky za uplynulý rok činily 15,302 TWh elektrického proudu. I pro temelínskou elektrárnu to byl nejlepší výrobní výsledek za 12 let jejího provozu.

Od úterý do čtvrtka se v Dukovanech konalo bezpečnostní cvičení ZÓNA 2013, jehož námětem byla simulovaná havárie s fiktivním únikem radioaktivity do okolí elektrárny. Akce prověřila, že vnější havarijní plán elektrárny pro případ jaderné havárie je zpracován reálně a je funkční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám