Hlavní obsah

V Dukovanech začala odstávka třetího výrobního bloku

Dukovany

Energetici dnes nad ránem odpojili na několik týdnů třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Elektrárna, která má čtyři výrobní bloky, má nyní v provozu jen dva. Čtvrtý blok stojí od 24. prosince loňského roku. Znovu by měl energii dodávat v prvním únorovém týdnu, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Odstávku původně plánovanou na začátek února technici zahájili s několikadenním předstihem kvůli revizi ucpávkového systému jednoho ze šesti cirkulačních čerpadel. Blok přestal vyrábět energii po 04:00. Mimo provoz bude zřejmě do poloviny března. Spotřebitelů se současné snížení výroby elektrárny nedotkne, ČEZ ji pokryje z jiných zdrojů, řekl Bezděk.

V rámci odstávky třetího výrobního bloku energetici vedle výměny paliva provedou podle mluvčího 26 technických a investičních akcí. Mezi hlavními plánovanými činnostmi jsou kontroly těsnosti parogenerátorů a kompenzátoru objemu. Pokračovat bude také výměna podružných rozvaděčů za nové s moderním přístrojovým vybavením.

Jaderné elektrárny v Česku loni zvýšily výrobu elektřiny

Ekonomika

U čtvrtého bloku energetici během odstávky měnili část jaderného paliva za nové, kontrolovali zařízení a upravovali je. Na nejbližší dny mají naplánovány další kontroly a testy, které se musejí udělat před zprovozněním bloku.

Dukovany loni vyrobily 14,48 TWh elektrické energie, o 0,23 TWh víc než v roce 2018. Byla to čtvrtá nejvyšší výroba za dobu existence této elektrárny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám