Hlavní obsah

V daňových rájích sídlí 11 tisíc českých firem

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet českých firem se sídlem v některém z takzvaných daňových rájů se během letošního pololetí zvýšil o 147 na 11 571. To představuje 3,3 procenta z 350 236 společností registrovaných v Česku. Na Slovensku je podíl firem ovládaných z daňových rájů poloviční – 1,58 procenta. Konkrétně je to 2931 z 185 632 slovenských společností.

Foto: Profimedia.cz

Nynější podoba stodolarové bankovky

Článek

Vyplývá to z analýzy, kterou zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

Zatímco v Česku podíl firem kontrolovaných z daňového ráje dosáhl vrcholu v roce 2009, a od té doby mírně klesá, na Slovensku podle průzkumu relativní počet subjektů s vlastníkem z daňového ráje kontinuálně roste.

„Slovensko bylo v předchozích letech dokonce považováno za středoevropský daňový ráj, nicméně globální finanční a později dluhová krize, podnikatelská a politická atmosféra, špatná vymahatelnost práva, stejně jako zvyšování daní se v posledních letech staly katalyzátorem zvýšeného zájmu českých i slovenských podnikatelů o přesun sídla do daňového ráje,“ uvedla analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Očekává, že silný zájem především slovenských firem o daňově přívětivé destinace bude pokračovat i v následujících letech.

Nejoblíbenější jsou Nizozemsko a Kypr

K nejatraktivnějším daňovým rájům Čechů i nadále patří Nizozemsko, Kypr a Lucembursko, ačkoliv Nizozemsko od roku 2009 mírně ztrácí svoji pozici, zatímco Kypr posiluje. Největší relativní přírůstek letos zaznamenaly Bermudské ostrovy, Kajmanské ostrovy a Seychely.

Podíl firem s vlastníkem z daňového ráje (v %)
20082009201030. 6. 2011
Česká republika2,873,453,363,30
Slovensko1,301,551,581,58
Zdroj: ČEKIA

Daňové ráje se pravidelně stávají terčem kritiky ostatních zemí. Státy, jejichž státní pokladny vyčerpala nákladná opatření na záchranu ekonomiky či bankovního sektoru za poslední finanční krize, se již nechtějí nečinně dívat na to, jak jim unikají daňové příjmy, napsala nedávno ČTK.

Evropská unie i USA nutí proto daňové ráje, jež nevybírají žádné nebo jen mizivé daně a dávají zahraničím subjektům značnou anonymitu, k větší otevřenosti a spolupráci.

Česká republika podepsala v poslední době s několika daňovými ráji dohodu o výměně informací, díky které může například prověřit, zda byl příjem nebo majetek Čechů nebo českých firem řádně zdaněn a zda se v daňových rájích nevyhýbají placení daní.

Například letos v srpnu podepsala ČR smlouvu o výměně informací v daňových záležitostech s Bermudami, dříve i s ostrovem Man či Britskými panenskými ostrovy. Podle některých expertů jsou však dohody o vzájemné výměně informací v praxi často bezzubé a některé daňové ráje je dodržují jen naoko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám