Hlavní obsah

V ČR se žije nadprůměrně, tvrdí srovnávací studie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se žije dobře. Je tomu tak alespoň podle žebříčku 141 zemí sestaveného americkým časopisem Reader´s Digest, na kterém se ČR umístila na 38. místě. V čele žebříčku jsou severské státy. Na prvním místě skončilo Finsko, na pátém místě sousední Rakousko. Slovensko předčilo ČR, je na 33. místě.

Článek

Žebříček byl sestaven podle toho, jak příjemné podmínky k životu svým obyvatelům země poskytují. V České republice se podle magazínu žije nadprůměrně dobře a životní podmínky se zde za posledních 20 let výrazně zlepšily.

Nechybí ale ani kritika. ČR má podle analýzy téměř nejšpinavější vzduch v Evropě a patří k nejhorším zemím v EU ve znečišťování ovzduší drobným prachem. Hůř než obyvatelé českých měst jsou na tom v tomto ohledu pouze Italové a Slovinci, uvedl Reader´s Digest.

Nepříjemně se také proměňuje krajina. Typické jsou necitlivé zásahy do jejího charakteru, za nimiž jsou obvykle investice velkých společností budujících obrovské komplexy na zelené louce. Nemalé problémy má ČR také s odpadky.

Zatímco v celkové klasifikaci vedou severské země počínaje Finskem přes Island, Norsko a Švédsko, z hlediska prostředí a zdravotního stavu obyvatelstva je předstihlo Rakousko, které se v této kategorii dostalo na první místo. Na posledním místě se z hlediska kvality života umístila Etiopie a těsně před ní další čtyři africké státy.

Rizika čínského růstu

Ani vítěz však nezůstal mimo terč kritiky. Finsko sice získalo nejlepší známky za kvalitu vzduchu a vody, za nízkou nemocnost nemluvňat a také za to, že dobře obyvatele chrání jak před znečištěnou vodou, tak před přírodními katastrofami.

Zároveň však produkuje nadprůměrný objem skleníkových plynů a zanechává poměrně velkou ekologickou stopu, což je plocha půdy a množství vody potřebné k udržení celostátní úrovně spotřeby. V celé severské oblasti jej proto považují za ekologického potížistu.

Další rozpor je v případě Číny, jejíž ekonomický vzestup přináší na jedné straně větší zájem vládnoucí garnitury o ekologické otázky, na druhé straně však s sebou nese také nezanedbatelná ekologická rizika pro celou Zemi.

Pokud by se poměr počtu majitelů aut k celkovému počtu obyvatel Číny vyrovnal se Spojenými státy, jezdila by po čínských silnicích miliarda aut. Přepočtem se pak dojde k celkové spotřebě 2 290 miliard litrů benzínu ročně - a to je téměř polovina všeho, co se dnes spotřebuje na celém světě.

Praha je na 41. místě

Autoři analýzy vytvořili také žebříček nejzelenějších a nejobyvatelnějších měst světa, v němž Praha získala 41. místo, těsně za Sydney, Římem a Vídní. K pětici nejlepších měst patří na prvním místě Stockholm následován Oslem, Mnichovem, Paříží a Frankfurtem nad Mohanem.

Naopak úplně nejhorší je z tohoto hlediska Peking, před nějž se zařadily Šanghaj, Bombaj a Bangkok.

Reklama

Výběr článků

Načítám