Hlavní obsah

V ČR se loni vyrobilo nejméně elektřiny za šest let

Právo, Martin Procházka

Češi v loňském roce spotřebovali o 1,8 procenta víc elektřiny než předloni. Výroba ale naopak zejména kvůli neplánovaným odstávkám jaderných elektráren o 2,5 procenta klesla.

Foto: ČEZ

V Dukovanech vyráběl proud loni od poloviny září do konce prosince pouze jeden blok.

Článek

Podle Energetického regulačního úřadu činila v roce 2015 spotřeba elektřiny 58,16 terawatthodiny (TWh), hrubá výroba elektřiny, do které se započítává i elektřina spotřebovaná při výrobě, dosáhla 83,89 TWh, což je nejnižší hodnota od roku 2009.

„Čísla ERÚ nejsou velkým překvapením, již dříve jsme totiž měli k dispozici čísla společnosti ČEZ, která oznámila meziroční pokles výroby elektřiny v roce 2015 o tři procenta zejména z příčin spojených s odstávkou většiny bloků Jaderné elektrárny Dukovany,“ řekl energetický analytik Petr Hlinomaz.

V dukovanské elektrárně vyráběl loni od poloviny září do konce prosince proud pouze jeden ze čtyř bloků.

Růst spotřeby díky vyššímu HDP

Důvodem byla kontrola několika tisíc svarů, která musela být opětovně provedena.  Dukovany tak loni dodaly do sítě nejméně proudu za posledních 17 let.

Růst spotřeby byl podle Hlinomaze způsoben především chladnější a méně suchou zimou v roce 2015 proti roku 2014 a růstem tuzemského HDP. „Naopak menší vliv by se asi dal připisovat poklesu cen elektřiny. Ten byl sice opět velmi výrazný na velkoobchodním trhu, ale ceny elektřiny pro konečné zákazníky velký pokles nezaznamenaly,“ dodal.

Vliv růstu HDP na spotřebu elektřiny potvrdil i analytik společnosti ENA Jiří Gavor. „Přestože se některým velmi vyspělým zemím, jako je Německo, již daří snižovat spotřebu elektřiny i při růstu ekonomiky, v ČR se vzájemná provázanost růstu HDP a spotřeby elektřiny ještě projevuje, i když už ne tak přímočaře, jako tomu bylo dříve. To je podle mě hlavním důvodem nárůstu spotřeby,“ řekl.

Dodal, že pokud se české ekonomice bude dařit podobně i v letošním roce, očekává obdobný vývoj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám