Hlavní obsah

V ČR je stále málo žen ve vyšších pozicích a v politice

PRAHA

Zatímco takzvaná pozitivní diskriminace mužů ve feminizovaných oborech české společnosti nevadí, akce na zvýšení počtu žen v dosud mužském prostředí se často odsuzuje. Po úterním zasedání rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů to uvedla její předsedkyně Alena Čurdová (ČSSD). Podle ní v ČR dál přetrvávají zažité představy o rozdělení rolí mužů a žen a o jejich postavení. Stále platí, že čím jsou funkce vyšší, tím je v nich žen méně.

Článek

Posílení role žen při rozhodování vybrala OSN jako téma pro středeční Mezinárodní den žen. Podle generálního tajemníka OSN Kofiho Annana není možné bez plného zapojení žen a dosažení rovných příležitostí pro obě pohlaví zajistit rozvoj.

Čurdová uvedla, že zatímco pronikání mužů do feminizovaných oborů je v Česku vnímáno jako nutné, zvýšení zastoupení žen v mužských oborech a politice je často bráno jako nepřijatelné. "Že učitelé dostávají lepší plat než učitelky a stávají se z nich snadněji ředitelé, to nikomu nevadí. Všichni si řeknou, že školství muže potřebuje. Pokud jde o rozhodovací procesy, je požadavek na pozitivní akce odsouzen jako feministický," uvedla Čurdová.

Přestože ženy tvoří více než polovinu společnosti, ve vysokých a nejvyšších pozicích je jich velmi málo. V čele krajů nestojí jediná hejtmanka. Ve Sněmovně mají ženy jen 17 procent křesel, v Senátu 11 procent.

Ženy by měly v politice vysoké šance

Podle poslankyně Čurdové se přitom zastoupení a umístění žen na kandidátkách může na volebním výsledku podepsat. "U mladší generace to výsledek voleb stoprocentně ovlivní. Ty strany, které nemají ženy na listinách, mohou ztrácet," uvedla Čurdová.

Rada vlády navrhovala již dříve změny volebního zákona, podle nichž by bylo zastoupení obou pohlaví na kandidátních listinách rovnoměrné. Dosud bývají ženy většinou na hůře volitelných místech. Podle průzkumu sdružení Fórum 50%, které o vyšší účast žen v politice usiluje, by podíl poslankyň mohl po červnových volbách klesnout na 14 procent. Vyplývá to z kandidátních listin politických stran.

Anketa

Myslíte si, že by mělo být více žen v politice a ve vedoucích funkcích?
Ano, určitě
71,4 %
Ne, je jich dostatek
24,6 %
Nevím
4 %
Celkem hlasovalo 1222 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám