Hlavní obsah

V ČR by mohl působit čtvrtý mobilní operátor

PRAHA

Předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák ve středu řekl, že se jeho úřad bude zabývat myšlenkou, zda umožnit vstup čtvrtému mobilnímu operátorovi na český trh. Zároveň však dodal, že český trh je nasycený a pravděpodobnost úspěchu nového operátora je nízká.

Článek

Podle Dvořáka existuje sada kmitočtů, které by mohly být pro fungování další mobilní sítě uvolněny. "V této chvíli si nejsme jisti, zda je to taková sada, která by umožnila vybudování rovnocenné sítě, ale to je zatím jen předběžné hodnocení," dodal.

V současné době mají Telefónica O2, T-Mobile a Vodafone CR dohromady přes 11,5 miliónu zákazníků, což odpovídá 112 telefonním číslům na 100 obyvatel. "Jsou tu tři silní světoví hráči a myslím, že čtvrtý operátor bude mít objektivně ztížený vstup na trh," uvedl Dvořák.

Čtvrtý operátor může být jen virtuální

Úřad se bude zabývat i problematikou umožnění vstupu virtuálním mobilním operátorům, kteří by nabízeli služby na infrastruktuře stávajících operátorů. Podle Dvořáka v oblasti regulace vstupu virtuálního poskytovatele nic nebrání, ale musí se dohodnout s operátory, kteří nejsou další konkurenci příliš nakloněni. V minulosti se o virtuální mobilní služby zajímala například společnost GTS Novera.

Virtuální operátor, který by nemusel budovat novou síť by měl podle analytika Patria Finance Tomáše Gaťka větší šanci uplatnění na trhu než další plnohodnotný provozovatel mobilní infrastruktury. "Virtuální operátor by se ale musel zaměřit na specifický segment. Získání výrazného tržního podílu by asi ale bylo hodně obtížné a nákladné," doplnil.

ČTÚ bude regulovat třetinu cen

Český telekomunikační úřad bude minimálně další rok regulovat ceny ve třetině z 18 oblastí tuzemského telekomunikačního trhu. Úřad minulý týden dokončil poslední analýzy trhů, které odeslal k posouzení Evropské komisi.

Úřad bude nadále regulovat ceny například u volání i ukončení hovoru v pevných sítích, přístupu k pevným linkám, jejich velkoobchodního pronájmu a velkoobchodního pronájmu telekomunikačních okruhů. Většinu rozhodnutí o cenách úřad vydal v minulých týdnech. Naopak cenová regulace nebude použita například na trhu volání z mobilních telefonů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám