Hlavní obsah

V Česku se ročně vyloví 20 tisíc tun ryb

Právo, Jiří Vavroň

V Česku vyprodukujeme každý rok kolem 20 tisíc tun ryb, většinou kaprů. Přes devět tisíc tun ryb vyvezeme. Tyto ryby pocházejí z 97 procent z výlovů rybníků. Ryb sníme zhruba 5,5 kila na obyvatele, většinou ale mořských – sladkovodních jen 1,5 kilogramu. V Evropě se jedí ryby daleko více – v průměru 11 kilogramů na hlavu. Vyplývá to z analytické studie Rybářství v ČR České spořitelny (ČS).

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ilustrační foto

Článek

I když se o Česku mluví jako o zemi rybníků, většinu ryb, které nakonec zkonzumujeme, dovážíme. Ročně se doveze 44 tisíc tun. Například konzumaci pstruhů kryje dovoz z 90 procent, uvádí studie.

Ryby jsou chovány v menším měřítku ve specializovaných zařízeních – odchovných stanicích. V České republice se nachází 24 tisíc rybníků a vodních nádrží, jejichž plocha představuje 52 tisíc hektarů, z čehož se k chovu ryb využívá více než 41 tisíc hektarů rybníků.

Češi se ale zásobují rybami také sami. Rekreačním rybolovem se zabývá okolo 350 tisíc registrovaných rybářů, členů Českého a Moravského rybářského svazu. V České republice je více než 2000 rybářských revírů o výměře 42 tisíc hektarů vodní plochy.

Kapr vede

Nejvíce se na české produkci ryb podílí kapr (17,9 tisíce tun, 88 procent produkce). Následuje amur bílý (445 tun), pstruh (368 tun), tolstolobik (264 tun). Například štik se ulovilo 75 tun. Rybáři z rybářských sdružení na udici ročně chytí 3,8 tisíce tun ryb, nejvíce opět kaprů. Kapr je českou oblíbenou specialitou. Podle průzkumů v zemích EU spotřeba ryb roste, a to zejména díky  produkci lososů. Chov kaprů naproti tomu klesá v Německu.

Mořské ryby se na celkových světových výlovech (a tedy i nabídce) podílejí 80 procenty, zbylých 20 procent představují sladkovodní ryby. Podle odborníků na lidskou výživu je optimum spotřeby kolem 17 kg ryb na osobu a rok (udává se váha masa).

Češi snědí velice málo ryb

Průměrná roční spotřeba ryb na jednoho obyvatele zeměkoule činí 16 kg. Statistická roční spotřeba na jednoho obyvatele EU je pak 11 kg. V ČR je spotřeba ryb ještě nižší, v posledních 10 letech se pohybuje okolo necelých 6 kg na osobu ročně.

Po propadu v době hospodářské krize začíná spotřeba ryb v posledních letech v ČR opět mírně narůstat. Spotřeba sladkovodních ryb dosahuje zhruba 1,5 kg na osobu ročně (včetně úlovků ryb na udici). Z údajů o spotřebě ryb v ČR od 50. let minulého století vyplývá, že spotřeba ryb sice zažívá určité výkyvy, ale z dlouhodobého hlediska mírně roste, uvádí analýza Rybářství v ČR.

Dovoz i vývoz rostou

Dovoz ryb, korýšů, měkkýšů a ostatních bezobratlých do ČR vzrostl od roku 2001 do roku 2015 o 41 procent na 44,8 tisíce tun. Vývoz ryb z ČR taktéž rostl, od roku 2001 do roku 2015 o 80 procent na 22,2 tisíce tun, a to zejména díky vývozu čerstvých a chlazených ryb a exportu filé.

Saldo nicméně zůstává záporné – do ČR se v roce 2015 dovezlo téměř dvakrát více ryb, než se z ČR vyvezlo.

Nejvíce se přitom do ČR dovážejí opracované ryby a filé, ale i ryby čerstvé (chlazené) a ryby zmrazené. V těchto kategoriích dovoz značně převažuje vývoz. Naopak z ČR se vyvážejí především ryby živé.

Sladkovodní rybolov (i v ČR) trpí špatnou kvalitou vod v rybnících, protože se do nich dostávají nežádoucí látky kvůli vodní erozi polí (splachem chemicky hnojené půdy z polí). Funkce rybníků je ale mnohem širší než jen pro chov ryb, a tak lze očekávat, že do budoucna bude kladen důraz na jejich mimoprodukční funkce, což v praxi povede k omezování intenzity produkce.

Alternativu představuje rozšíření chovu ryb v uzavřených recirkulačních chovných systémech akvakultury (buď v ohraničené ploše v moři, nebo v chovných nádržích). Výsledkem by byla širší nabídka pro (nejen české) spotřebitele, ale i celoroční nabídka produkce, uvádí studie České spořitelny.

Reklama

Výběr článků

Načítám