Hlavní obsah

V Česku narůstá armáda pracujících důchodců

– Praha

I přes zvyšování věku pro odchod na odpočinek v Česku postupně přibývá pracujících důchodců a důchodkyň. V roce 2010 chodilo do zaměstnání 129 600 starobních penzistů a penzistek do 70 let, letos v prvním pololetí jich bylo už 145 100. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Každoročně přibývá počet zaměstnaných starobních důchodců, zároveň pobírají důchod a stále pokračují v pracovní aktivitě,“ uvedl Daniel Chytil z oddělení pracovních sil ČSÚ.

Podle jeho kolegy Ondřeje Nývlta není míra zaměstnanosti důchodců příliš vysoká, i když se zvedá – dosahuje 11,5 procenta. Většímu uplatnění brání nedostatek zkrácených úvazků, míní experti.

Velký zájem pracovat v penzi mají ale i lidé předdůchodového věku. Podle zjištění statistiků by i v penzi rády do zaměstnání dál chodily dvě pětiny lidí po padesátce. Je to přes 460 000 osob.

Seniorů přibývá

V Praze by v důchodu chtěli pracovat dokonce čtyři z pěti lidí od 50 do 69 let, na Vysočině zhruba třetina. Z vysokoškoláků by nechtělo skončit jen na odpočinku 63 procent, z lidí se základním vzděláním 32 procent.

„Vyšší úmysl pracovat mají ženy a muži s vyšším vzděláním, v městských regionech a s nemanuální profesí,“ shrnul Nývlt.

Česká společnost stárne a lidí vyššího věku přibývá. Senioři nad 65 let tvoří teď asi 17 procent obyvatel. V roce 1990 to bylo ani ne 13 procent. V polovině století budou představovat třetinu.

Míra nezaměstnanosti v Česku v září vzrostla na 7,6 ze srpnových 7,5 procenta. Úřad práce evidoval 557 058 uchazečů o zaměstnání, z toho 541 847 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 13,4 uchazeče. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám