Hlavní obsah

V Česku je bez práce méně lidí než je průměr v EU

BRUSEL

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v srpnu činila 6,7 procenta, a snížila se tak z předchozích 6,8 procenta, kde byla v červenci. Informoval o tom statistický úřad Eurostat. Nezaměstnanost v zemích eurozóny zůstala na 6,9 procenta, v České republice ale klesla na 5,3 procenta.

Článek

Výrazné zlepšení je patrné v meziročním srovnání. V EU byla loni v srpnu nezaměstnanost na 7,8 procenta, stejně jako v eurozóně. Česko mělo před rokem podle metodiky EU sedmiprocentní nezaměstnanost.

Nejnižší míru nezaměstnanosti mělo v srpnu Dánsko a Nizozemsko, shodně 3,3 procenta. Nejvyšší nezaměstnanost byla naopak na Slovensku, kde činila 11,1 procenta.

Nejvíce nezaměstnaných má Slovensko

Nezaměstnanost nad devíti procenty mělo Polsko, které ale z meziročního pohledu zaznamenalo nejvýraznější pokles nezaměstnanosti. Nejvíce se zhoršila situace v Portugalsku, kde se loňská nezaměstnanost 7,5 procenta do letošního srpna vyšplhala na 8,3 procenta. Podobně v Irsku vzrostla ze 4,4 na 4,7 procenta.

Přestože nejvyšší nezaměstnanost z celé Evropské unie má Slovensko, v meziročním srovnání se lepší i Slováci. Loni v srpnu měli míru nezaměstnanosti na 13 procentech.

Eurostat používá jinou metodiku výpočtu než české ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle jeho propočtů byla srpnová míra nezaměstnanosti 6,4 procenta, tedy stejně jako v červenci. Loni v srpnu byla nezaměstnanost na 7,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám