Hlavní obsah

V Británii se kromě sazeb Libor možná manipulovalo i s cenami benzínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Motoristé možná platí za benzín víc, než je třeba. Znovu se totiž objevují spekulace, že banky a obchodníci mohou manipulovat s cenou ropy, a ovlivňovat tak ceny pohonných hmot u čerpacích stanic. Britský list The Telegraph napsal, že politici a některé zájmové skupiny vyzvali tamní vládu, aby vyšetřování manipulace s úrokovou sazbou Libor rozšířila o vyšetřování manipulace s cenami ropy.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

List se odvolává na zprávu G20, která uvádí, že trh s ropou je doširoka otevřený „manipulaci a zkreslování“. Obchodníci v bankách, stejně jako ropné společnosti či hedgeové fondy, mají podle zprávy důvod zkreslovat trh a je pravděpodobné, že se pokoušejí hlásit nepravdivé ceny.

"Cena ropy se určuje na základě obchodování na světových trzích. Manipulace je možná tak, že by se banky dohodly, že v jeden den začnou ve velkém nakupovat a prodávat danou komoditu. Šlo by však o strategii s nejistým výsledkem, protože trh by mohl bankéře převálcovat," vysvětlil analytik  Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum.

Politici a některé zájmové skupiny v Británii varují, že snaha o manipulaci s cenami ropy ovlivní i cenu, kterou řidiči platí u čerpacích stanic za benzín. V Británii přitom začátkem letošního roku cena jednoho litru bezolovnatého benzinu vystoupila na rekordních 1,37 libry (přes 44 korun).

Člen britského parlamentu Robert Halfon řekl, že "centrální banka se na tuto záležitost musí okamžitě podívat". Halfon vedl skupinu zhruba stovky dalších britských zákonodárců, kteří už dříve vyzvali k zajištění nižších cen pohonných hmot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám