Hlavní obsah

V Británii otevírají největší pobřežní větrnou elektrárnu na světě

Novinky, bož

Největší pobřežní větrnou farmu Walney Extension na světě ve čtvrtek otevírá dánská společnost Orsted na severovýchodním pobřeží Anglie. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Velké Británie vznikla největší pobřežní větrná farma na světěVideo: Reuters

 
Článek

Elektrárna má instalovaný výkon 659 megawattů, což by podle Reuters mělo stačit na dodání energie do téměř 600 tisíc domácností. Dosud největší pobřežní větrná elektrárna London Array má instalovaný výkon 630 megawattů.

Walney Extension tvoří 87 turbín od společnosti Siemens Gamesa a MHI Vestas a její plocha dosahuje 145 kilometrů čtverečních.

Turbíny dosahují výšky 195 metrů, a jde tak o největší fungující větrné turbíny na světě. Šéf britské pobočky Orstedu Matthew Wright pro Reuters uvedl, že úspěch britských pobřežních větrných elektráren spočívá v kombinaci tamního silného větru a mělkých vod Severního a Irského moře se silnou vládní podporou.

„V posledních 10 letech vlády všech barev podporují obnovitelné zdroje energie a pobřežní větrné elektrárny v Británii, což se projevuje prosperujícím odvětvím,“ upřesnil Wright.

Reklama

Výběr článků

Načítám