Hlavní obsah

V areálu Zetoru vyroste průmyslový park

Právo, Michal Šťastný
Brno

Chátrající areál Zetoru v Brně–Líšni se dočká výrazné proměny. Nevyužívané fabriky půjdou k zemi a místo nich se postaví moderní budovy, které se stanou dominantou nového průmyslového parku. Do nových kanceláří a výrobních hal se nastěhují firmy, jež se specializují na výzkum, maloobchod, lehkou výrobu nebo logistiku. Podle developera a autora projektu, společnosti CTP, nabídne vznikající centrum až tisíc pracovních míst.

Foto: CTP

Budoucí podoba průmyslového parku, který nahradí v příštích letech chátrající areál Zetoru.

Článek

„Chceme území v Líšni znovu vrátit život, původní smysl a účel, kterému odjakživa sloužilo,“ řekl David Chládek, regionální ředitel firmy CTP, která už na pozemcích o rozloze bezmála 11 hektarů zahájila letos na podzim první přípravné práce.

Rozsáhlá plocha tradičního výrobce traktorů leží dlouhodobě ladem. Svou rozlohou patří k největším městským brownfieldům, jak se označují právě uvadající areály bývalých továren.

Chceme území v Líšni znovu vrátit život, původní smysl a účel
David Chládek regionální ředitel CTP

V Brně se takových projektů nachází několik. V posledních letech se ale někdejší industriální areály přestavují a získávají nové využití. Jde například o židenickou Zbrojovku, kde se staví nová čtvrť s obchody a byty, nebo textilní komplex Vlněna, kam se už nastěhovaly mnohé české i zahraniční společnosti.

Plánovaná revitalizace se týká také lokality Stará Ponávka nebo právě sídla Zetoru, jehož přestavba vyjde na 1,5 miliardy korun a skončit má do roku 2025. „Abychom zajistili pro budoucí pracovníky a jejich zaměstnavatele co nejhladší a nejpříjemnější dostupnost areálu a nezatěžovali okolí nepřiměřeným navyšováním stávající dopravy, plánujeme jako součást výstavby vylepšení a zbudování dopravní infrastruktury,“ popsal Chládek.

Brněnský Zetor loni vykázal ztrátu 149 milionů

Ekonomika

Stavby v líšeňském parku mají vynikat nejen archeologicky, ale i ekologicky šetrnými prvky. Zdroj napájení například částečně zajistí sluneční energie a v halách bude fungovat výhradně úsporné osvětlení LED. Do okolí plánují architekti zasadit také zeleň nebo vybavit parkoviště nabíjecími stanicemi pro elektromobily. Součástí návrhů jsou i chytré technologie na šetření s pitnou vodou nebo systémy na zadržování dešťovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám