Hlavní obsah

Už jako za socialismu? Stavebníci zoufale shánějí řemeslníky i cihly

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtít dnes začít stavět rodinný dům, opravit starší nebo rekonstruovat byt, to představuje problém, který připomíná dávné časy socialistické ekonomiky. Nejsou spolehliví řemeslníci ani pomocníci a z materiálu se pomalu stává podpultové zboží. Měsíce se čeká na tvárnice, izolace či cihly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Zákazníka, který chce stavět hned, musíme odmítnout. Výstavbu i rekonstrukci je třeba pečlivě naplánovat hodně dopředu. Práci máme nasmlouvanou minimálně na osm měsíců předem. Mohli bychom přijmout více zakázek, jenže kámen úrazu je v materiálu – není ho dost a za času,“ řekl Právu Aleš Kocourek, šéf středočeské stavební firmy Kasten, zaměstnávající stovku řemeslníků.

Drobným investorům to působí obrovské potíže. Třeba stavební povolení má platnost jen dva roky, během nichž se musí se stavbou alespoň začít. Jenže na slušnou firmu se dnes čeká i rok.

Podle Kocourka chybí i základní stavební materiál. „Kapacity výroby vykupují velcí developeři už dopředu. Dodací lhůty na tvárnice, cihly jsou čtyři měsíce, jenže často se čeká ještě další tři týdny, protože dodavatel nemá řidiče nebo dopravce,“ dodal Kocourek. Rekonstrukce menšího rozsahu je proto podle něj lepší naplánovat na zimu.

Na ověřené dodavatele, třeba pro výstavbu celého rodinného domu na klíč, zákazníci čekají i rok
Viktor Truhlář, stavebník

Příčina současného stavu, připomínajícího svým nedostatkem pracovníků i materiálu předlistopadovou éru, není podle stavitele jen v ekonomickém boomu. Kocourek poukázal, že během 10 let odešlo ze stavebnictví 65 tisíc lidí. „Teď scházejí a už se nikdy nevrátí,“ míní.

Statistiky mu dávají za pravdu. Ve stavebních firmách v Česku letos na konci prvního čtvrtletí oficiálně pracovalo přes 360 tisíc zaměstnanců a živnostníků. Meziročně to je zvýšení o necelé procento, zato v porovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 je to propad o desetinu.

Šikovných brigádníků je jako šafránu

Potíže s termíny, lidmi i materiálem jsou všude přítomné. „Na ověřené dodavatele, třeba pro výstavbu celého rodinného domu na klíč, zákazníci čekají i rok. My děláme interiéry a momentálně máme našlapaný plán na půl roku,“ říká Viktor Truhlář, šéf rodinné stavební firmy Interwand.cz, zaměřené na vyšší standardy a zaměstnávající tři desítky řemeslníků.

Už léty ověřené jádro lidí ve firmě zůstává a jejich příjmy se pohybují kolem 220 až 250 korun na hodinu. Spolehnutí ale podle Truhláře není na brigádnické pomocníky. Přitom hodinová mzda je už i pro nádenické práce běžně kolem 180 korun.

Truhlář potvrzuje výpadky v dodávkách sypacího materiálu, vaty, polystyrénu, hlad je po vyschlém stavebním dřevu. „Záleží hodně na tom, jaké má stavební firma na dodavatele materiálů kontakty, a ty se tvoří léta. Je fakt, že u velkých objemů už pak může být problém. Obří projekty zkrátka spolknou většinu materiálových kapacit,“ říká.

Potřetí už práci nedotáhli

Lidi dokáže pořádně potrápit i „obyčejná“ rekonstrukce bytu či domu. To, jak se práce kvalitních řemeslníků stala nedostatkovou službou, dobře vystihuje zkušenost čtyřicetiletého Jiřího z Černošic u Prahy. S menší stavební firmou z České Lípy dodělával před 10 lety řadovku v Horních Počernicích. Dostal na ni tip z práce, kde firma opravovala kanceláře, a s výsledkem byl maximálně spokojený.

„Později mi rekonstruovali byt v Praze 4. Opět dobrá práce, za tři týdny hotovo.

Pak jsem se ale rozvedl, koupil jiný dům a loni jsem chtěl, aby mi nejdřív opravili stěny a vymalovali, s tím, že by se letos pustili do větší, v podstatě kompletní rekonstrukce,“ svěřil se Právu Jiří.

Počítal s tím, že opět půjde vše bez zádrhelů. Dokončení první fáze se dočkal, ale z dalších prací s touto firmou už sešlo. „Měl přijet, nepřijel. Pak už ani nebral telefony. Dozvěděl jsem se, že se starají o větší statek kdesi v pohraničí a že prý mají i zakázky v Německu, a prostě to nezvládá,“ vylíčil Jiří.

„Nikde nejsou lidi. Nedávno jsem pracoval ve Francii, i tam je po řemeslnících hlad a často tam dělají i nádeníci ze zemí mimo Evropu,“ dodává sádrokartonář Jenda Pavlík z Bělé pod Bezdězem.

Reklama

Výběr článků

Načítám